Press ESC to close

London objavio zvaničnu definiciju “ekstremizma”

LONDON- Vlada Velike Britanije objavila je zvaničnu definiciju “ekstremizma” i navela da će onima koji budu označeni kao ekstremisti biti uskraćeno državno finansiranje.

Vlada je ekstremizam definisala kao “promociju ili sprovođenje  ideologije zasnovane na nasilju, mržnji i netoleranciji” koja ima za cilj da uništi prava i slobode drugih ili da “potkopava, izokreće ili mijenja britanski sistem liberalne demokratije i demokratskih prava”.

U objavi nisu navedeni primjeri ekstremističkih grupa, ali je britanski ministar za stanovanje i zajednice Majkl Gouv ukazao na prijetnju ekstremne desnice i “islamističkih ekstremista koji žele da odvoje muslimane od ostatka društva i stvore podjele unutar muslimanske zajednice”, piše AP.

Za sada nije poznato ko će biti na listi, a kritičari strahuju da bi označavanje nenasilnih grupa kao ekstremističkih moglo da podriva slobodu govora.

Islamske i grupe za građanske slobode izrazile su zabrinutost da bi objavljena definicija mogla biti neproporcionalno primijenjena na muslimane.

Comments (1)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *