Press ESC to close

Anto Marinčić: Ustavno ili ne ustavno

            Na prvi, drugi i stoti pogled buran je početak nove godine u Dragoj našoj. Čini se da je pitanje svih pitanja kako nam se zove država u kojoj živimo. Ako to malo raščlanimo dolazimo do toga što je ustavno u ovoj državi, a što nije. Kako bi odgovorili na to pitanje trebali bi početi od prvog članka Ustava BiH. Kako ne bi prepisivali čitav Ustav počet ćemo sljedećim:

“Podsjećajući se na Osnovna načela usaglašena u Genevi 8. 9. 1995 godine i u New Yorku 26. 9. 1995. godine, Bo­šnja­ci, Hrva­ti i Srbi, kao ko­nsti­tu­ti­vni na­ro­di (u za­je­dni­ci s osta­li­ma), i gra­đa­ni Bo­sne i Hercegovine ovim utvrđu­ju Ustav Bo­sne i He­rce­go­vi­ne:

Članak I
Bosna i Hercegovina

1. Kontinuitet

               Re­pu­bli­ka Bo­sna i He­rce­go­vi­na, či­je je zva­ni­čno ime od sa­da „Bo­sna i Herce­govina”, nastavlja svo­je pra­vno po­sto­ja­nje po međunarodnom pra­vu kao drža­va, sa unu­tra­šnjom stru­ktu­rom mo­di­fi­ci­ra­nom ovim Usta­vom, i sa po­sto­je­ćim me­đu­na­ro­dno priznatim gra­ni­ca­ma. Ona osta­je drža­va čla­ni­ca Uje­di­nje­nih na­ro­da i mo­že kao Bo­sna i He­rce­go­vi­na za­drža­ti čla­nstvo ili za­tra­ži­ti pri­jem u orga­ni­za­ci­ja­ma unu­tar si­ste­ma Uje­di­nje­nih na­ro­da, kao i u dru­gim me­đu­na­ro­dnim orga­ni­za­ci­ja­ma.”…..

               Šesti siječnja ispred zgrade Predsjedništva BiH okupila se “skupina građana”, a glavna poruka im je da se protive proslavi Dana Republike Srpske.

“Stanje u BiH je stanje hibridnog rata i želimo uspostaviti linije otpora za taj hibridni rat. Ako je Dodik spreman da prijeti mi smo spremni da se branimo”, kazao je izvjesni Rijad Ahmetović iz nekakvog Foruma mladih Kruga 99. Tom prilikom pozvali su na “otpor protiv Dana Rapublike Srpske od mjesne zajednice do vrha države”. Ovom prigodom ću vas podsjetiti, poštovani čitatelji, u DISIDENTU, 20. prosinca 2023 godine, pisao sam o skupu u Nemiloj (mjesto blizu tunela Vranduk kod Zenice) na kojemu su Nezir Halilović, muderis i Harun Hodžić koji je bio imam zagovarali naoružvanje Bošnjaka-muslimana streljačkim oružjem, tvrdeći da svako i najmanje mjesto treba imati svoj streljački klub. Zvuči li vam ovo iz Nemile te ovo od “skupine građana” isto? Kao da oba ta skupa pozivaju na pripreme za rat, ili se meni samo tako učinilo. Nezir, Harun, Rijad…

            Nema ni najmanje sumnje da ovakve skupove i pozive organizira radikalna bošnjačka-muslimanska politika. Što se tiče samog Kruga 99 treba znati da je to skupina, uglavnom isluženih kadrova te radikalne bošnjačke-muslimanske političke oligarhije. Slogan tog skupa glasio je “Svi za Bosnu Bosna za sve”.  

“Re­pu­bli­ka Bo­sna i He­rce­go­vi­na, či­je je zva­ni­čno ime od sa­da „Bo­sna i Herce­govina”, nastavlja svo­je pra­vno po­sto­ja­nje…”, piše u Ustavu, zar onda slogan nije trebao, da ne kažem morao, biti – Svi za Bosnu i Hercegovinu Bosna i Hercegovina za sve?! Ili je ovaj slogan neustavan? Što bi rekli Bošnjaci-muslimani, očekujem da Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine i Schmidt djeluju zbog ovog neustavnog slogana.

Jasno je kao dan da se iza ovoga – Svi za Bosnu, a ne svi za Bosnu i Hercegovinu – krije ideja unitarne države, u konačnici islamske države Bosne(i Hercegovine).

Znam da je teško povjerovati, ali sve su prilike da su se Bošnjaci-muslimani i Srbi u Dragoj našoj udružili u zajednički poduhvat (protiv Schmidta). Sastanak Schmidta sa premijerom Lijepe naše, Plenkovićem ultra ekstremni Dženan Džonlagić, Bošnjak-musliman, inače član Sejdina DF-a, te Srbin, istina bezvezni, Milan Dunović, vide kao nekakav tajni dogovor Schmidta sa predsjednikom HNS-a, Hrvatom Čovićem. U svom obraćanju javnosti tim povodom ustvrdili su kako ravnopravnost naroda u Dragoj našoj otežava njen put u EU. Nakon ove tvrdnje logično je zaključiti da su oni protiv ravnopravnosti naroda. Je li to neustavno? Pitam za prijatelja, što bi rekle šaljivdžije.

“Podsjećajući se na Osnovna načela usaglašena u Genevi 8. 9. 1995 godine i u New Yorku 26. 9. 1995. godine, Bo­šnja­ci, Hrva­ti i Srbi, kao ko­nsti­tu­ti­vni na­ro­di (u za­je­dni­ci s osta­li­ma), i gra­đa­ni Bo­sne i Hercegovine ovim utvrđu­ju Ustav Bo­sne i He­rce­go­vi­ne:…” e moj Džonlagiću i Dunoviću.

Džonlagiću i njegovim istomišljenicima nije palo na pamet da je taj sastanak Schmidta i Plenkovića bio još jedan napor Hrvatske da Bosnu i Hercegovinu približi EU, odnosno da BiH dobije otvaranje pristupnih pregovora u ožujku. Ili to oni znaju, ali nisu za ulazak Drage naše u EU? Ali, od njih dvojice mnogo dalje je otišao akademik Esad Duraković tvrdeći kako je taj sastanak Plenkovića i Schmidta međunarodna agresija na BiH!!! Bošnjački-muslimanski radikali su napredovali, sad više nije dvostruka agresija Srbje i Hrvatske na BiH (za koju tvrdnju čak nije podignuta nu optužnica protiv ove dvije države, a kamoli da je sudski dokazana) nego ni manje ni više i cijele međunarodne zajednice. Zbog nečega su zaboravili spomenuti i trostruku, agresiju Bošnjaka-muslimana na Bošnjake-muslimane (u Krajini). Čestitke akademiku na zaključku jer će ovaj zaključak sigurno učvrstiti državu Bosnu(i Hercegovinu), i dodatno radikalizirati, pardon, obrazovati obične građane Bošnjake-muslimane.

Pred, tijekom i nakon proslave Dana Republike Srpske na bošnjačkim-muslimanskim medijima, otprilike milijardu puta je ponovljena riječ NEUSTAVNI  DAN. Nakon svega Tužiteljstvo BiH trebalo bi podnijeti tužbu zbog kaznenog djela proslave Dana Republike Srpske protiv 55 ešalona koji su sudjelovali u proslavi, protiv patrijarha Portfirija, protiv Srpske pravoslavne crkve, protiv svih osoba koje su nastupile na Svečanoj akademiji, protiv svih koji su dobili odličja, protiv ruskog veleposlanika Kalbuhova, protiv svih Srba u Republici Srpskoj, ali i onih iz Srbije i okruženja koji priznaju i slave Dan Rapublike Srpske, kao i protiv svih koji su samo i čestitali. Ipak, Bošnjaci-muslimani bi odustali od tužbe protiv svih nabrojanih samo da Schmidt ili ta agresorska međunarodna zajednica hoće skloniti, ili kako je rekao Hadžifejzović, ukloniti, umiriti Dodika. Ako ste slučajno pomislili da je Hadžifejzović tim riječima mislio da Dodika treba ubiti, ma nije, kakvi, gdje bi on takvo što i pomislio. I da ne zaboravim pohvaliti Borenovića. Vjerovali ili ne konačno je i on kazao nešto pametno: “Besmisleno je osporavanje Dana Republike Srpske”. Budući da je i Borenović došao tobe, (pameti) onda ću i ja svim građanima Republike Srpske čestitati Dan Republike Srpske, a svim pravoslavcima Sretan Božić, uz njihov tradicionalni pozdrav – Hristos se rodi!

Hrvati u Dragoj našoj, koje se u biti ništa ne pita o uređenju Drage naše, u sebi se smiješe i vele, pogledajte, sve počinje sa U. I na kraju još malo crnog humora. Znate onu priču kada su Boga upitali kada će Bosna i Hercegovina biti normalna (ustavna) država, a Bog na to zaplakao.

Draga naša, Žepče, 10. siječnja 2024.                    Anto Marinčić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *