Press ESC to close

U Hrvatskoj počeo dvonedjeljni štrajk sudija i tužilaca

Sudije i tužioci u Hrvatskoj danas su započeli “bijeli štrajk”, koji će, kako je najavljeno, trajati do 2. februara, a za to vrijeme radiće se samo na predmetima kojima prijeti zastara.

Iz Udruženja hrvatskih sudija ranije su saopštili da od danas kreću sa novim ciklusom mjera upozorenja, navodeći da su istovremeno otvoreni za nastavak razgovora s vladom.

Ovog puta su im se pridružili i tužioci, koji nisu učestvovali u prošlogodišnjom višenedjeljnom štrajku.

Sudije i tužioci traže donošenje Zakona o plati i materijalnim pravima pravosudnih službenika, koji će osim sada ponuđenog dijela materijalnih prava, u potpunosti urediti plate i druga materijalna prava pravosudnih službenika, u skladu sa postignutim standardima u državama članicama Evropske unije. Ministar pravosuđa Ivan Malenica izjavio je da su sudije i tužioci krenuli u mjere nakon što su odbili prijedlog ministarstva i povećanje neto primanja za 700 evra, čime su preuzeli odgovornost za štrajk, ali i njegove posljedice. Ministarstvo je odbacilo i tvrdnje predsjednika Vrhovnog suda da se vlada stavlja u superiornu poziciju prema sudstvu i ponaša kao poslodavac sudijama, prenosi zagrebački portal Indeks.

Sudija Trgovačkog suda Ana Nagi je za zagrebačku N1 TV, izjavila da su sudije frustrirane situacijom u pravosuđu i da na ovaj način pokušavaju da poboljšaju stanje.

-Vjerujem da će razum prevladati – kaže Nagi i dodaje: “Ove mjere su posljedica ponašanja Vlade. Ako je Vlada jasno obećala da će napraviti iskorak i sama odredila rok za to i onda sve to nije izvršila, onda je ovo posljedica takvog ponašanja Vlade”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *