Press ESC to close

SIPA oduzima dokumentaciju iz privatnog fakulteta u Brčkom

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u nastavku operativne akcije „Klaster“ danas privremeno oduzimaju dokumentaciju od jedne privatne visokoškolske ustanove iz Brčkog.

Kako je saopšteno iz SIPA, sve se radi po nalogu Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH.

– Privremeno oduzimanje dokumentacije vrši se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal, nedopuštena trgovina i pranje novca propisana Krivičnim zakonom BiH, kao i krivična djela iz krivičnih zakona Republike Srpske, FBiH i Brčko Distrikta i to podstrekavanje, zloupotreba položaja ili ovlašćenja, falsifikovanje ili uništenje službene isprave i krivotvorenje službene isprave-saopšteno je iz SIPA.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da se izuzima dokumentacija iz Internacionalnog Univerziteta Brčko.

– Izuzima se obimna dokumentacija, koja između ostalog obuhvata i dosijee studenata za koje postoji sumnja da sadrže dokaze o nezakonitom postupanju navedene visokoškolske ustanove. Nakon okončanja aktivnosti, izuzeta dokumentacija će u zakonskoj proceduri biti dostavljena Tužilaštvu BiH.-saopšteno je iz Tužilaštva.

Dodali su da se aktivnosti  realizuju u okviru predmeta kodnog naziva “Klaster”.

– Tužilaštvo sa partnerskim agencijama istražuje koruptivno postupanje i nezakonitosti povezane sa izdavanjem velikog broja univerzitetskih diploma različitih studija na više privatnih  obrazovnih ustanova na teritoriji BiH- navedeno je u saopštenju.

Akcija “Klaster” počela je početkom februara prošle godine kada je uhapšeno više osoba zbog sumnje da su za novac omogućili većem broju osoba koje nikada nisu studirale da dobiju diplome određenih visokoškolskih ustanova, a pretpostavlja se da su tako zaradili blizu milion maraka.

Tada su, prema nepotvrđenim informacijama, akcijom bilo obuhvaćeni  Nezavisni univerzitet Banjaluka – „NUBL“, Univerzitet za poslovne studije –  „UPS“, “Prometej” i Univerzitet za poslovne studije i menadžment – „PIM“, „Prometej“, Panevropski univerzitet „Aperion“ iz Banjaluke, te  Internacionalni univerzitet Travnik, Internacionalni univerzitet Distrikt Brčko, „CKM“ Mostar i „Union Mostar“. Pretpostavlja se da je diplome dobilo najmanje 50 osoba koje nisu ni studirale, a sumnja se da su pojedini plaćali oko 30.000 evra za “brzo školovanje”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *