U borbi za krov nad glavom, banjalučki studenti pronalaze novi podstrek da ostvare odličan akademski uspjeh i osiguraju besplatan smještaj na studentskom budžetu. Međutim, za one koji ne uspiju u toj namjeri, privatni smještaj u ovom gradu na Vrbasu postaje nepremostiva finansijska prepreka, jer su cijene znatno skočile u odnosu na prethodnu godinu.

Konkurs za smještaj u Studentskom centru se raspisuje početkom septembra. Da bi ostvarili pravo na besplatan smještaj, studenti moraju da zadovolje prosjek ocjena, ali računa se i udaljenost od Banjaluke. Takođe, za kategorije višečlanih porodica i djece poginulih boraca postoje posebne regulative na osnovu kojih student može konkurisati za dom.

Banjalučki studentski dom sa četiri paviljona raspolaže kapacitetom sa 1350 kreveta. Vlada Republike Srpske finansira smještaj svim studentima koji su na budžetu, a jedini trošak za koji izdvajaju novac je trošak hrane koji na dnevnom nivou iznosi 3 KM (doručak je 0,60 KM, ručak 1,40 KM i 1 KM je večera), što na mjesečnom nivou iznosi 90 KM.

– Ispod crte su nam ostajali studenti sa prosjekom 4,75. Zato ćemo zajedno sa Ministarstvom od ove godine povećati kvotu za smještaje kada su u pitanju brucoši – rekao je direktor Studentskog centra “Nikola Tesla” Banjaluka, Dragoslav Topić i dodao da na jesen planiraju rekonstrukciju fasade prvog i drugog paviljona.

Uslovi života u studentskim paviljonima su zadovoljavajući, iako, kako kažu studenti koji već stanuju u domu, može da se dodatno poradi na poboljšanju uslova jer se dešavaju česti kvarovi interneta, a i u vešeraju.

Ko se odluči na život u domu, biće bogatiji za još jednu vrstu studiranja – životnog. Mnogo toga zavisi od ličnih ciljeva i odnosa sa drugim ljudima. Život u malom prostoru nauči čovjeka da je razgovor dragocjeno rješenje za svaki problem, a steknu se i prijatelji. Uči se u čitaonici da ne smetamo jedni drugima – ispričala je starija studentkinja Andrijana B. koja već dvije godine živi u domu.

Studentkinja Nataša M. kaže da stanuje u četvrtom paviljonu koji je najnoviji i najbliži fakultetu.

– Trenutno je besplatno tako da je i to velika prednost. Ranijih godina smo plaćali 65 KM mjesečno uz troškove ishrane. Nedostaci su što nemamo frižider u sobama i ljeti je prevruće. Klimu imaju sobe u domu koje se izdaju kao hostel, a studentske sobe nemaju. Menza je korektna, mogla bi biti raznovrsnija. Internet je dobar samo na hodniku, u sobama lošiji, ali upoznala sam super cimerke – kazala je Nataša M. za “Novosti”.

Kada su u pitanju prvi i drugi paviljon koji su nešto stariji, Marko S. je ispričao sljedeće:

„Ako neko traži luksuz neće se pronaći u prvom i drugom paviljonu, ali savjet bi bio da posjete dom jer raspoloženje, ljudi, dešavanja i mnogo toga pozitivnog će svakako ostaviti trag u sjećanju.“

Privatni smještaj – udar na džep

Malobrojni su studenti koji se odlučuju za privatni smještaj. Prema informacijama agencija cijene u narednom periodu neće rasti jer su već dovoljno osjetna poskupljenja, a i stanodavci imaju manje zainteresovanih jer roditelji ne mogu djeci priuštiti privatni smještaj. Cijenu kirije u Banjaluci diktira i lokacija i sama opremljenost stana.

– Cijena zakupa za jednosobne i dvosobne stanove nešto bolje opremljene je najmanje od 700 do 800 KM, dok je niža cijena za stanove u starijoj gradnji i kreću se oko 550-600 KM, a jednosobni stanovi su uglavnom po 350 KM u starim gradnjama – ispričali su iz banjalučke agencije za nekretnine.

Komentari za “Besplatni krevet spas u borbi studenata iz Banjaluke protiv visokih kirija”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *