Press ESC to close

Službeno potvrđeno: Poginuo iranski predsjednik i svi putnici u helikopteru

TEHERAN – Ebrahim Raisi, predsjednik Irana, poginuo je u helikopterskoj nesreći, kao i ostali koji su bili u helikopteru, javlja CNN.

Nema znakova života u helikopteru predsjednika Raisija, tvrdi AFP, pozivajući se na Iransku državnu televiziju.

Helikopter u kojem su se nalazili iranski predsjednik Ebrahim Raisi i iranski ministar spoljnjih poslova srušio se juče dok je prelijetao planinsko područje po gustoj magli na povratku s granice s Azerbajdžanom.

Iranski državni mediji rekli su da su loši vremenski uslovi uzrok nesreće i da je to komplikovalo spasilačke operacije.

Svi resursi vojske i elitne Revolucionarne garde bili su angažovani za operacije potrage i spašavanja.

Iranski ultrakonzervativni kandidat Ebrahim Raisi (63) za predsjednika je izabran iz drugog pokušaja godine 2021, a otkako je preuzeo novu funkciju naredio je da se pooštri zakon o moralu, nadzirao je gušenje u krvi protivvladinih protesta i bio snažno angažovan u nuklearnim pregovorima sa svjetskim silama.

U iranskom dvojnom političkom sistemu, podijeljenom između klerikalnog establišmenta i vlade, vrhovni vođa, a ne predsjednik države, ima posljednju riječ o svim glavnim sektorima politike.

Uprkos tome, mnogi su vidjeli Raisija kao snažnog kandidata za nasljednika svog 85-godišnjeg mentora, vrhovnoga duhovnog vođe ajatolaha Alija Hameneija, koji snažno podržava Raisijeve političke smjernice.

Raisi je bio politička nepoznanica jer je više od tri decenije radio u pravosuđu na čije je čelo imenovan 2019.

On je inače žestok kritičar Zapada. Hamnei ga je 2019. postavio za šefa pravosuđa, a brojni kritičari su ga napadali zbog dugogodišnjeg kršenja ljudskih prava, prenosi Index.

Naime, Raisi je 1988. bio član “panela smrti”, vijeća koje je nadziralo masovno pogubljenje oko 5.000 političkih zatvorenika. U vijeću je bilo četvoro ljudi.

Kao državni tužilac je odgovoran za pogubljenja puno političkih disidenata.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *