Četrdeset šesti dan sukoba izraelske vojske i Hamasa. Bijela kuća saopštila je da SAD vjeruju da je dogovor o oslobađanju talaca, koje Hamas drži u Pojasu Gaze, sve bliži. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj ponovo je pozvao na “hitne humanitarne pauze” u sukobu, ističući važnosti okončanja patnje civila.

Portparol bolnice u Tel Avivu otpušten zbog kontroverzne konferencije za medije

Portparol medicinskog centra Ičilov u Tel Avivu Avi Šošan saopštio je danas da je otpušten zbog kontroverzne konferencije za medije održane 24. oktobra, na kojoj je oslobođeni talac Jočeved Lifšic kritikovala izraelske neuspjehe i  govorila pozitivno o svojim otmičarima.

Šošan, koji je obavljao ovu dužnost 13 godina, pozvan je na saslušanje prije otpuštanja u skladu sa izraelskim zakonom o radu.

On je danas na društvenim mrežama objavio da više nije zaposlen u bolnici.

Tajms of Izrael navodi da je konferencija za novinare 24. oktobra u holu bolnice izgledala kao da je na brzinu sastavljena i neorganizovana. Nakon toga bilo  je kritika na račun vlade što nije nadgledala taj događaj, dok su drugi krivili bolnicu kao organizatora konferencije koja se smatra propagandnom pobjedom Hamasa.

Pripadnici Hamasa uzeli su Lifšic (85) za taoca iz njene kuće u komuni Nir Oz, 7. oktobra, tokom napada te palestinske organizacije na izraelske

Njen muž Oded je takođe zarobljen i još se nalazi u zarobljeništvu.

Lifšicova i Nurit Kuper (79) oslobođene su i vraćene u Izrael 23. oktobra iz, kako je Hamas naveo, humanitarnih razloga.

Huti: Izraelski brodovi “legitimna meta”

Vojni zvaničnik jemenskih Huta, general-major Ali el Moški izjavio je, nakon otmice broda “Galaksi lider” u Crvenom moru i njegove međunarodne posade, da su izraelski brodovi legitimne mete bilo gdje.

“Izraelski brodovi su za naše legitimne mete bilo gdje… i nećemo oklijevati da preduzmemo akciju”, rekao je general el Moški.

Huti, koji su sebe proglasili delom “osovine otpora” iranskih saveznika, takođe su lansirali seriju dronova i projektila ka Izraelu.

Teretnim brodom “Galaksi Leader” pod zastavom Bahama, koji je u britanskom vlasništvu, upravlja japanskom firmom, ali ima veze sa izraelskim biznismenom Abrahamom “Ramijem” Ungarom.

Brod koji je krenuo iz Turske u Indiju preusmeren je u jemensku luku Salif u provinciji Hodeida, saopštila je kompanija za pomorsku bezbjednost “Ambrei”, napominjući da su među članovima posade Ukrajinci, Bugari, Filipinci, Meksikanci i jedan Rumun.

Izraelska vojska je rekla da je zaplena “veoma ozbiljan incident sa globalnim posljedicama”, dok je američki vojni zvaničnik nazvao “flagrantnim kršenjem međunarodnog prava”.

Šef političkog krila Hamasa tvrdi da je dogovor o primirju blizu

Ismail Hanije, šef političkog biroa Hamasa, tvrdi da su blizu sporazuma o primirju sa Izraelom.

U saopštenju objavljenom za Telegram, Hanija sa sedištem u Dohi kaže da je Hamas dao svoj odgovor Kataru i drugim posrednicima, bez detaljnijeg objašnjenja.

Zvaničnik Hamasa, Izat el Rešik, izjavio je jutros da su u toku razgovora između Hamase i Izraela o privremenom primirju tokom kojeg bi se organizovao ulazak pomoći u Pojas Gaze i, pored toga, razmenili taoci i zatvorenici.

Prema njegovim riječima, detalji o primirju objaviće katarski zvaničnici.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *