Press ESC to close

Dodik u Antaliji: Lavrov odlično upućen u situaciju u BiH, Orban uskoro u Banjaluci

ANTALIJA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov doajen svjetske politike, sa kojim je razgovarao o svim aktuelnim regionalnim i globalnim dešavanjima, te koji poznaje situaciju u BiH.

“Drago mi je da ga sretnem. Mislim da nema čovjeka izvan BiH koji zna više detalja”, izjavio je Dodik novinarima u Antaliji, gdje je u toku Diplomatski forum.

Dodik je istakao da su u Rusiji upoznati da je Zapad skrnavio Dejtonski mirovni sporazum, te napomenuo da uloga Rusije ne bi trebalo da bude smanjena.

“Međunarodnom faktoru ne može se vjerovati, odnosno zapadnom faktoru koji laže po brojnim pitanjima. Skrnavili su Dejtosnki mirovni sporazum i srušili Ustav. Srušeni su dogovri o Rezoluciji 1244, Briselski sporazum, sporazum u Minsku i Rusi nemaju povjerenje kada razgovaraju sa predstavnicima Zapada”, rekao je Dodik.

Govoreći o sukobu u Ukrajini, Dodik je naveo da je Rusija bila primorana na operaciju jer je to bio jedini način da se očuva samostalnost i stabilnost Rusije.

“Ovdje djeluje veoma tužno što brojni Evropljani nisu prisustvovali Forumu. Pitao sam jednog zvaničnika zašto se ne pojavljuju, a on je rekao da su im striktno naredili da ne smiju biti u prostoriji gdje sjede Rusi”, naveo je Dodik.

Dodik je istakao da velike sile, kao što je Rusija, nemaju potrebu da kalkulišu, te dodao da je dobio potvrdu da će oni ispuniti svoje ciljeve, a da Zapad svojim aktivnostima samo produžava sukob.

“Zablude koje Zapad pohranjuje prema Ukrajini govore o tome. Oni znaju da je sve počelo s tim da je Zapad prvo slao humanitarnu pomoć, pa su rekli da će obezbijediti šljemove,a sada se završava sa raketama. Gdje je kraj u tome svemu?”, upitao je Dodik.

On smatra da će Rusija, ako dođe do ulaska bilo kakvih snaga sa Zapada, postaviti nove ciljeve.

“Amerika je daleko i ona gura EU u problem”, ocijenio je Dodik.

Orban uskoro u Banjaluci

Dodik je potvrdio da će u što skorijem vremenu mađarski premijer Viktor Orban posjetiti Banjaluku i istakao da je saradnja sa Mađarskom na odličnom nivou.

“Naša saradnja se odlično razvija, ide ka većem obimu. Naša saradnja je prijateljska, ali je zasnovana i na privrednoj saradnji”, rekao je Dodik novinarima u Antaliji, gdje je u toku Diplomatski forum.

On je rekao i da je u okviru Diplomatskog foruma prisustvovao svečanoj večeri, što je bila prilika da razgovara sa Orbanom i pozdravio je njegov otvoren stav i kritiku na račun funkcionisanja EU.

Dodik se susreo i sa predsjednikom Tatarstana Rustamom Minihanovom sa kojim je razgovarao i nedavno tokom zvanične posjete Ruskoj Federaciji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *