Press ESC to close

Dačić: Čega će biti više, krvi ili meda

ANTALIJA – Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas, na panelu pod nazivom “Izazovi i prilike na Zapadnom Balkanu”, na Antalijskom diplomatskom forumu, da će sve zemlje Zapadnog Balkana imati podršku Srbije u integracijama ka Evropskoj uniji, ali da od njih očekuje da poštuju teritorijalni integritet Srbije.

Cilj panela bio je da se preispita perspektiva Evropske unije, ali i da se razgovara o tome šta svaka država Zapadnog Balkana treba da uradi kako bi u što kraćem roku postala punopravna članica EU.

“Mnogi će reći da je Balkan dobio ime po Bugarskoj planini, ali možda će i to da je ime sastavljeno od dve turske reči koje znače “med” i “krv”. Ostaje samo pitanje čega će biti više na našem prostoru. Ja mislim da je krvi bilo dovoljno i da malo više bude meda. Jeste ideja EU neki smirujući faktor i potencijalni faktor za države Zapadnog Blakana. Ta neka zajednička ideja koja bi mogla da doprinese stvaranju zajednicckih interesa”, rekao je Dačić.

Govoreći o regionalnim inicijativama, Dačić je podsjetio da je Srbija pokrenula inicijativu Otvoreni Balkan i dodao da smatra da su takve inicijative vazzne u konstruktivne, ali da ih ne treba politizovati.

“Problem kod inicijativa jeste – da li su one zamena za EU ili samo instrument”, naveo je Dačić.

Naveo je da će Srbija podržavati svaku zemlju Zapadnog Balkana ka njenom ulasku u EU, ali da one moraju poštovati naš teritorijalni integritet.

“Ja samo tražim od vas da poštujete naš teritorijalni integritet i da ne treba da dozvolimo nicciji imperijalni uticaj. Ja sam 2013. godine potpisao Briselski sporazum, za mene je EU tada i sada nesposobna da sprovede što smo potpisali, a to je Zajednica srpskih opština. Trebalo je 90-tih godina više pregovarati o budućnosti Jugoslavije, da se Jugoslavije raspadne u miru. Ja vas podržavam u svemu i uvek ćete imati podršku za integracije EU, samo da vodite računa kako se ophodite prema Srbiji u smislu našeg teritorijalnog integriteta”, naveo je Dačić.

Pored Dačića, na panelu su govorili i ministri spoljnih poslova Crne Gore, BiH, Sjeverne Makedonije, kao i specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *