Press ESC to close

Anto Marinčić: Fundamentalni primjeri

     Koliko sutra, znat će se je li Vijeće Europe odobrilo, dalo zeleno svjetlo Dragoj našoj za otvaranje pristupnih pregovora. Naknadne sumnje nekih država, Nizozemske i Danske, njihovo pitanje Komisiji, kakav je to impresivan napredak napravila BiH, vjerujem, ne će utjecti na dodjelu statusa pregovarača. Vjerojatno će tu biti ograničenja, tipa uradite još ovo i ovo, ali u biti BiH će dobiti zeleno svjetlo. No, koliko je davanje zelenog svjetla BiH zasnovano na njezinom stvarnom napretku, a koliko je plod geostrateških i geopolitičkih interesa EU, najbolje se moglo vidjeti na 14. sjednici Doma naroda Parlamenta BiH. Ukratko, na toj sjednici, veoma vještim čitanjem Poslovnika, zastupnik iz reda srpskog naroda Želimir Nešković, (SDS) predložio je usvajanje Zakona o Ustavnom sudu u kojemu, naravno i krajnje logično, ne bi bilo stranih sudaca. Sami detalji ovoga prijedloga, broj sudaca u tom sudu, nacionalna zastupljenst i način odlučivanja, manje su bitni od činjenice da bi izbacivanjem stranih sudaca Bošnjaci-muslimani u tom sudu izgubili tri glasa na koje su uvijek mogli sa sigurnošću računati. Nakon silnog prepucavanja na kraju je taj prijedlog zakona uvršten u dnevni red. I dogodilo se ono što su Bošnjaci-muslimani cijelo vrijeme nabijali na nos Srbima, na poziv Šefika Džaferovića bošnjački-muslimanski zastupnici napustili su sjednicu, odnosno BLOKIRALI rad Parlamenta.

“Ne želimo nikakve rizike takve vrste prepustiti iščekivanju, opasna bi bila stvar da ovaj zakon bude prihvaćen pa makar i u jednom domu. Ovo je zakon koji udara u temelje BiH i mi to ne želimo” – pojasnio je Šefik Džaferović prije nego što je pozvao bošnjačke-muslimanske zastupnike da napuste sjednicu i tako BLOKIRAJU rad Doma naroda! Ono što posebno pokazuje licemjere, bošnjačke-muslimanske političke oligarhije jest tvrdnja Džaferovića, kako napuštanjem sjednice, čitaj BLOKIRANJEM rada Doma naroda Parlamenta BiH, oni zapravo štite BiH, a kad to blokiraju Srbi i Hrvati, oni rade na rušenju BiH!!!

I ovdje dolazimo do prave istine – Bošnjaci-muslimani zapravo ne žele da BiH postane dio EU!

Pojasnila je to zastupnica u tom Domu, Marina Pendeš: “Smiješno je obrazloženje napuštanja sjednice da je zakon neustavan, uzimajući u obzir dva dokumenta, Daytonski mirovni sporazum u kojemu je sadržan Ustav BiH i Poslovnik o radu Doma naroda”. No, još jedan FUNDAMENTALNI razlog za napuštanje te sjednice od strane Bošnjaka-muslimana, koji je mnogima promakao “ispod radara” – Prijedlog zaključka kojim se od pravosudnih institucija očekuje da se pronađu, prepoznaju i kazne nalogodavci atentata na pokojnog doministra  unutarnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine, Joze Leutara. Gdje ćemo glasovati za takav zaključak kad znamo da je glavni operativac pri izvršenju atentata bio Mehmed Žilić, a nalogodavac Alija Izetbegović!

Zašto Bošnajci sebi mogu dopustiti napuštanje sjednice i BLOKIRANjE Parlamenta? Sjetite se, poštovani čitatelji, već sam, pisao – zašto bi bošnjački-muslimanski zastupnici pristali na domnošenje Izmjena izbornoga zakona kada im je Schmidt javno, više puta, kazao, parafraziram – nemojte pristati na izmjene tog zakona jer ću ja nametnuti samo tehničke izmjene, na taj način ću vam omogućiti da nema ništa od legitimnoga predstavljanja, na taj način i dalje ćete moći Hrvatima birati člana Predsjedništva BiH i tako u tom Predsjedništvu imati svoja dva člana. I nakon što su bošnjački-muslimanski zastupnici BLOKIRALI rad Parlamenta BiH, odmah se oglasio (ne)legalni Schmidt dajući im potporu za taj nedemokrtaski čin kazavši: “Nema govora o izbacivanju stranih sudaca, to krši svaki međunarodni pravni standard”! Nema veze što to sa kršenjem “svakog međunarodng pravnog standarda” neme blage veze, FUNDAMENTALNO je to da je poručio Bošnjacima-muslimanima, tjerajte vi po svome, imate moju potporu.

A sada o jednoj tužnoj obljetnici.

Hoće li mnogi živi rođaci i familija onih nad kojima su počinjeni ratni zločini dočekati da zločinci budu privedeni pravdi i osuđeni? Na blagdan sv. Josipa, Hrvati Bugojna obilježili su tridesetu obljetnicu razmjene 243. logoraša koje su zarobili Bošnjaci-muslimani i držali ih u logorima na stadionu Iskre, u zgradi BH Banke, Gimnaziji. I ovu, 30. obljetnicu bugojanski Hrvati dočekali su s nadom da će konačno biti otkrivene lokacije tijela 15. nasilno odvedenih logoraša. Zakazano suđenje Dževadu Mlaći, koji je u vrijeme rata bio predsjednik Ratnog predsjedništva općine Bugojno, a u praksi je to značilo da je odlučivao o životu i smrti mnogih, te Selmi Cikotiću, koji je bio Komandant Operativne grupe Zapad, tzv. Armije R BiH, za 13. ožujka dalo im je nadu kako bi konačno moglo doći do pravde za ubijene, ali umjesto glavnog pretresa održana je samo statusna konferencija. Odvjetnički tim optuženih zatražio je odgodu od najmanje dva mjeseca kako bi se upoznali, kako su rekli, sa obilnom dokumentacijom. Dževada Mlaću sud tereti da je zapovjedio ubojstvo između 23. i 26. zarobljenih pripadnika HVO te za mučenje i premlaćivanje zarobljenika. Naravno da je potrebno sudskim putem dokazati ono što i ptice na grani znaju, ono što je pronađeno zapisano u Mlaćinom rokovniku, parafraziram, odvesti te i te i pobiti ih. Još prije nekoliko godina, kada su svjedočili u predmetu Gasal i ostali, Mlaći i Cikotiću rečeno je od strane sudskog vijeća da ne svjedoče jer bi mogli optužiti sebe za zločine. Selmo Cikotić tereti se da je zapovjedao odvođenje zarobljenih Hrvata na prinudne radove na prvim borbenim crtama svjestan da je takvo postupanje nezakonito, da krši Ženevsku konvenciju, ali i da je propustio poduzeti sve moguće mjere u granicama svojih ovlašćenja da spriječi ubojstva i nečovječna postupanja koja je zapovjedao Mlaćo kao autoritet broj jedan. Ovdje treba naglasiti da je Selmo Cikotić prvo bio državni ministar obrane, a potom i ministar sigurnosti, te da je već osuđen na tri godine zatvora zbog zlouporabe položaja.

Evo dijela onoga što o zločinima nad Hrvatima Bugojna kaže Bošnjak-musliman, Enis Sijamija, zvani Pajo, bivši zapovjednik Vojne policije, tzv. Armije R BiH OG Zapad: “Obraćao sam se ranije tužiteljici Slavici Terzić, koja je vodila istragu u slučaju ubijenih 26. Hrvata iz Bugojna. Obećala je da će doći do mene u Austriju (Sijamija od 2002. živi u Austriji, nap.a.) da uzme izjavu, ali to nije učinila. Očito da nije smjela zbog nečega ili nekoga…. Uvijek sam otvoreno govorio o tome što su uradili pojedinci u Bugojnu, zbog čega su tri puta pokušali ubiti me. Dva puta pucajući na mene iz puške, a treći put mi je bila postavljena bomba pod automobil… Od osnivanja Vojne policije u Bugojnu, koja se tada zvala OG Zapad, bio sam tu. Komandir je bio moj komšija Ramiz Ždralović, a ja zamjenik. Poslije nepunu godinu Ždralović je ubijen. Na poziciju komandira došao je Nihad Šabić…sedam mjeseci nakon toga i on je ubijen na Rostovu”

Enis Sijamija ističe da su svi zarobljeni Hrvati prvo dovođeni u sjedište vojne policije, potom prebacivani do stadiona. Ono što je najgroznije u svemu jest njegova tvrdnja da tijela 15. bugojanskih Hrvata nikad ne će biti pronađena jer su spaljena.

Tužiteljstvo će svoju optužnicu dokazivati sa 62. svjedoka među kojima će dva imati mjere zaštite. Treba se nadati da, posebno zaštićene svjedoke, ne će “kao slučajno” na smrt pregaziti auto ili da će izvršiti “samoubojstvo”. Pokušajte pogoditi zašto Tužiteljstvo nije uzelo iskaz od Sijamije? Nije teško.

Zašto se ovako dugo čeka pravda, konkretno u Bugojnu? Zašto se još uvijek ne zna tko je i po čijoj zapovijedi izvršio atentat na pokojnog Jozu Leutara i vjerojatno se nikad neće saznati? Suđenje Mlaći i Cikotiću, ako bude pravedno, dokazat će tko je njima zapovijedao. Otkrivanjem te istine pao bi mit o Aliji Izetbegoviću, saznalo bi se tko je idejno i praktično stajao iza zločina!

Draga naša, Žepče 20. ožujka 2024.                     Anto Marinčić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *