Press ESC to close

EU planira da od zamrznute ruske imovine kupi oruže za Ukrajinu

BRISEL – Evropska unija bi mogla da iskoristi prihode od zamrznute ruske imovine za pomoć Ukrajini u roku od nekoliko mjeseci u okviru plana koji uključuje kupovinu oružja za Kijev, saopštili su u četvrtak lideri EU.

Lideri 27 zemalja članica bloka saglasili su se na sastanku u Briselu da nastave sa radom na planu, koji je ove nedjelje predstavila Evropska komisija.

Ovaj dogovor postignut je posle godinu dana pregovora o ruskoj imovini vrijednoj 190 milijardi evra, prenosi Gardijan.

Od ukupnih prihoda, prema planu, 90 odsto biće izdvojeno za vojna trošenja, a preostalih 10 odsto za rekonstrukciju Ukrajine posle rata.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da bi prva milijarda evra iz šeme mogla da bude isplaćena već 1. jula.

-Možemo da očekujemo da prikupimo oko tri milijarde evra za 2024. godinu, i sličnu količinu u budućim godinama – navela je Fon der Lajen.

Put za sporazum je otvoren nakon što je prvobitna formulacija izmijenjena zbog protivljenja Mađarske da se novac koristi za naoružavanje Ukrajine.

Komisija je procijenila da bi profit od imovine – raznih hartija od vrijednosti ruske centralne banke i gotovine – mogao da bude između 2,5 milijardi evra (2,73 milijarde dolara) i tri milijarde evra godišnje.

Njemačka i Francuska izrazile su snažnu podršku tom planu.

-Ovaj prihod treba prije svega da se iskoristi za kupovinu onog oružja i municije koje su Ukrajini potrebne za odbranu -rekao je nemački kancelar Olaf Šolc.

Austrijski kancelar Karl Nehamer rekao je, međutim, da se mora osigurati da se taj novac ne troši na oružje i municiju.

Iz Kremlja je rečeno da bi takav potez predstavljao kršenje međunarodnog prava, kao i da bi Rusija na to odgovorila zapljenjivanjem imovine država članica EU.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *