Press ESC to close

Dr Milan Blagojević: DEKADENTNOST VENECIJANSKE KOMISIJE

Najnoviji prijedlozi Venecijanske komisije u vezi sa Ustavnim sudom BiH su dekadentni, jer otvoreno pozivaju na kršenje Ustava BiH i vladavine prava. Naime, ta komisija poziva ni manje ni više do na to da Ustavni sud BiH sebe pretvori u ustavotvorca, time što bi on svojim Pravilima mijenjao nešto što je već propisano Ustavom BiH i što može biti izmijenjeno samo odgovarajućom promjenom tog ustava od strane Parlamentarne skupštine BiH.

Dva su najvažnija neustavna prijedloga Venecijanske komisije. Jedan je da Ustavni sud BiH svojim Pravilima produži mandat sudijama tog suda i nakon navršene 70. godine života, iako Ustav BiH to jasno zabranjuje, jer propisuje da sudiji prestaje mandat onog trenutka kada napuni 70 godina, bez mogućnosti da mu se mandat produži pod bilo kojim izgovorom.

A drugi neustavni prijedlog upućen Ustavnom sudu je da on svojim Pravilima propiše drugačiji način glasanja pri donošenju odluka, time što bi Pravilima bilo određeno da Ustavni sud većinom glasova od prisutnih sudija donosi odluke u pojedinačnim predmetima. To je otvoreni poziv na kršenje vladavine prava, jer je Ustavom BiH propisano da kvorum, što znači i za rad i za odlučivanje, čini većina od ukupnog broja sudija, a ne od prisutnih sudija. Dakle, to znači da Ustav BiH i za donošenje odluke u svakom predmetu zahtijeva da za svaku odluku suda, da bi bila usvojena, glasa najmanje većina od devet sudija kao ukupnog broja sudija tog suda.

Stoga, kada Venecijanska komisija daje ovakve prijedloge, time jasno poziva na teško kršenje Ustava BiH. To je težak poraz vladavine prava, ali i još teže posrnuće te komisije i Savjeta Evrope u cjelini, jer je ta komisija pravno savjetodavno tijelo tog savjeta, iz kojeg nikako ne bi trebale da se šalju ovakve antiustavne poruke, budući da su one poziv, odnosno pravnim jezikom rečeno podstrekavanje na svojevrsni državni udar u BiH u izvođenju Ustavnog suda BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *