Press ESC to close

Zelenski: Ukrajina razvila plan za novu kontraofanzivu

KIJEV – Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski saopštio je da je Ukrajina razvila plan za novu kontraofanzivu.

-Da, imamo kontraofanzivni plan. Nemamo alternativu, ali ne mogu da dam datum – naglasio je Zelenski u intervjuu za „Bild“, napominjući da je za postizanje ovog cilja ukrajinskoj vojsci potrebno oružje, uključujući i oružje Sjedinjenih Američkih Država.

Prema njegovim riječima, Rusija ima više ljudi i oružja, ali, kako je naveo, ujedinjeni Zapad ima savremene sisteme naoružanja.

Komentarišući pozive za zamrzavanje rata, Zelenski je rekao da bi ruski predsjednik Vladimir Putin ovu pauzu iskoristio da se pripremi za novi napad.

-Naravno, neki će se obradovati: “Da, uspeli smo da zamrznemo sukob, rakete ne lete”, ali to je samo dok Rusija ne poveća proizvodnju i rezerve vojne opreme, raketa, dronova analizira sve greške koje su to priznale na početku – istakao je ukrajinski lider.

Zelenski je rekao da ne isključuje veliki ruski napad na Harkov.

-Putin je želio da zauzme Harkov jer je to za njega veliki simbol. Harkov je jedan od glavnih gradova Ukrajine, tako da ima veliko simbolično značenje, ali Ukrajina je spremna da osujeti planove Rusije za osvajanje. Činimo sve da se to ne dogodi – poručio je Zelenski.

On je priznao da su napadi Rusije na energetsku infrastrukturu uspješni.

-Ovo ima veliki uticaj na rat –  rekao je Zelenski i dodao da napadi na objekte za snabdijevanje Istakao je da je ruski uticaj “probio američki politički sistem” i odbacio ideju, koju, kako je naveo, podržavaju saveznici Donalda Trampa, da bi Ukrajina mogla brzo da okonča rat tako što bi se odrekla velikog dokela svoje teritorije.

Zelenski je dodao da je pozvao Trampa, preko posrednika, da doputuje u Ukrajinu, kao i da je bivši predsjednik SAD izrazio interesovanje, ali da još nije rekao da će doći.

On je istakao da je spreman da čuje Trampove prijedloge o ratu, ali je istakao i da je veoma skeptičan.

-Ukoliko je plan da samo damo naše teritorije, a takva je ideja, to je onda vrlo primitivna ideja – rekao je Zelenski u intervjuu za izdanja medijske kuće Aksel Špringer.

On je dodao da su mu potrebni “vrlo jaki argumenti”.

-Ne treba mi fantastična ideja, treba mi realna ideja, jer su ljudski životi na kocki. Svaki dogovor kojim bi se samo odrekli teritorije u korist ruskog predsjednika Vladimira Putina, a da se zauzvrat okončaju neprijateljstva, otvorilo bi put novim ruskim osvajačkim ratovima. Ako bi se pregovorima došlo do mira, ruski despot ne bi imao prostora da ispuni svoje planove – rekao je Zelenski.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *