Press ESC to close

Počela trodnevna proslava Ramazanskog bajrama

Vjernici islamske veroispovijesti u širom svijeta počeli su trodnevnu proslavu Ramazanskog bajrama.

Ramazanski bajram počeo je zalaskom sunca i predstavlja kraj posta tokom svetog muslimanskog mjeseca Ramazana.

Nakon Ramazanskog posta, ispunjenog praštanjem i dobročinstvima, vjernici veliki praznik provode sa porodicom i prijateljima, uz želje za dobro zdravlje, sreću i blagostanje.

Ramazanski bajram uvijek pada 1. ševala, desetog mjeseca muslimanskog kalendara i traje tri dana.

Tokom prethodnih 30 dana posta, vjernici su se od zore do zalaska Sunca uzdržavali od jela, pića, tjelesnih zadovoljstava, kao i od grešnih misli i djela.

Ramazan se smatra najvažnijim i nasvetlijim mjesecom za muslimanske vjernike, u kome je, vjeruje se, počelo objavljivanje, za muslimane svete knjige Kurana.

– Zdravlje i snaga našeg društva, i naše zajednice, ne ogleda se u brojnosti jednih u odnosu na druge, u političkoj ili ekonomskoj snazi, već isključivo u poštivanju svačijeg prava, uspostavljanju socijalne pravde i solidarnosti među ljudima. Dostojanstven i smislen dijalog obaveza je svih nas – poručio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein  Kavazović u hutbi tokom bajram-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Mnogobrojni vjernici iz Banjaluke i drugih gradova klanjali su jutros bajram-namaz u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci, gdje je hutbu kazivao muftija banjalučki Ismail Smajlović.

-Želim čestitati svim muslimanima Bajram Šerif Mubarek Olsun i svim građanima poželjeti da se u danima Bajrama osjećaju ugodno i da podijele ove radosti koje muslimani obilježavaju širom svijeta. Kao muftija banjalučki želim podijeliti radost i zadovoljstvo što današnji Ramazanski bajram počinje u vedrini, u svjetlu, u ljepoti onako kako to priliči Banjaluci kao gradu. Raduje me da na licima naših vjernika, građana, prepoznajem vedrinu, raspoloženje onako kako je to tradicija, kako je to običaj – rekao je muftija banjalučki i dodao da se nada da će u bajramskim danima imati priliku da razmjene mnogo pozitivne energije, lijepih riječi i onoga što će potaći da se u narednom periodu ide u bolje sutra.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *