Press ESC to close

Zaposlenje prekida začarani krug nasilja

BANjALUKA – Ekonomska nezavisnost i dobijanje posla kojim će moći sebi da obezbijede hranu i krov nad glavom put je kojim žrtve nasilja mogu da izađu iz začaranog kruga zlostavljanja.

Tvrde ovo u Fondaciji “Udružene žene”, naglašavajući da je zapošljavanje važno i za žene koje nisu pretrpjele zlostavljanje, jer njihovo ekonomsko osnaživanje predstavlja prevenciju nasilja. Iz fondacije ističu da će im to biti ciljevi na “Interaktivnom sajmu zapošljavanja žena”, koji će biti održan 23. marta od 11 do 15 časova, u Domu omladine.

Kako su poručili iz udruženja ovo je treći sajam koji je organizovan u saradnji sa gradom Banjaluka i Preduzetničkim centrom.

– Sajam je namijenjen ne samo žrtvama nasilja, već svim mladim djevojkama i ženama koje su u potrazi za zaposlenjem, prekvalifikacijom ili promjenom posla – rekli su iz udruženja i dodali da je samo zaposlenje i ekonomska nezavisnost korak ka prevenciji nasilja.

Prošle godine su, kako su naveli, imali 15 poslodavaca koji su na sajmu predstavili ono što im je potrebno, kao što su dodatni kadar, a neki su promovisali svoje proizvode. Naglašavaju da je zainteresovanost svake godine sve veća.

– Za sada nemamo zvanični spisak poslodavaca, nadamo se da ćemo ga uskoro imati. Poslodavci će u Domu omladine biti prisutni sa svojim štandovima, gdje će zainteresovane žene moći prići i popričati – pojasnili su iz Fondacije “Udružene žene” i istakli da će imati i panel-diskusiju na kojoj će predstaviti mlade i uspješne preduzetnice.

– Takođe pridružiće nam se i kompanija “Posao.ba”, koja će prezentovati koji su to programi podrške pri zapošljavanju, kao i otvorene radne pozicije. Sajam je jedinstveno mjesto i prilika da se, pored potražnje zaposlenja i ostvarivanja kontakta sa poslodavcem, povežu i sa drugim uspješnim preduzetnicima i da čuju nešto novo – ističu iz ove fondacije.

Pored grada i Preduzetničkog centra, ostvarili smo i značajnu saradnju sa Zavodom za zapošljavanje, koji će pozivati žene da se pridruže sajmu.

– Ukoliko i neki muškarac dođe na sajam, pristupićemo mu kao i svakom drugom zainteresovanom klijentu – dodali su iz udruženja.

Predstavnici Fondacije “Udružene žene” već sedam godina realizuju kampanju “Zaposlenjem prekidamo začarani krug nasilja”, u toku koje pozivaju poslodavce da omoguće zapošljavanje najmanje jedne žene koja je preživjela nasilje u porodici u toku tekuće godine.

– Kampanja ima za cilj uključivanje predstavnika javnog sektora, kao i privrednih i privatnih poslodavaca u zapošljavanje žena koje koriste posebnu mjeru podrške u Sigurnoj kući, skloništu za žene i djecu žrtve nasilja u porodici – poručuju iz Fondacije “Udružene žene”.

Tema

Iz Fondacije “Udružene žene” istakli su da posjetioce sajma od 13 časova očekuje panel-diskusija na temu “Žensko preduzetništvo – mogućnosti i izazovi”, a panelistkinje će biti preduzetnice Mara Pupčević (MAPLET) i Nina Stanarević (TISA) te Ivana Zeljković (MojPosao.ba), moderatorka će biti Dijana Tepšić.

Zainteresovani sva dodatna pitanja i informacije mogu dobiti pozivom na broj telefona 051/244-448 i 066/ 864-961 (kontakt osoba: Milica Bogojević) ili 051/462-146 Fondacija “Udružene žene” Banjaluka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *