Press ESC to close

Aleksandar Pavić, politički analitičar: Beograd i Banjaluka moraju govoriti istim glasom

Opasnost od nekih novih etničkih sukoba u BiH je više nego realna, jer SAD neće prezati od ponovnog paljenja bureta baruta ukoliko ne uspiju da ostvare neke od svojih geopolitičkih ciljeva na ovim prostorima.

Kaže ovo politički analitičar Aleksandar Pavić komentarišući nedavno objavljeni izvještaj, odnosno procjenu američkih obavještajaca koji su upozorili da bi se zapadni Balkan, odnosno BiH mogla suočiti sa, kako je navedeno, rizikom lokalizovanog međuetničkog nasilja tokom ove godine.

– Američke obaveštajne službe uvek razrađuju određene scenarije pa tako postoje i mnogi za ove naše prostore. Oni im stoje u ladicama i u zavisnosti od razvoja događaja izvlače određene. Smatram da je jedan od njih već na stolu. On je aktiviran onog trenutka kada je pokrenut lažni sudski proces protiv predsednika Srpske. Svesni su da gube konce te da kineski i ruski uticaj počinje da dominira nad zapadnim, a što je vidljivo i u Republici Srpskoj. Zbog toga su spremni da izazovu sukobe, da bi sačuvali svoju neokolonijalnu kontrolu. Ne žele bez borbe dopustiti svojim geopolitičkim protivnicima da uđu u taj vakuum koji bi ostao iza njih – kaže Pavić.

GLAS: Da li je ovaj izvještaj jedna vrsta pravljenja alibija za slanje novih međunarodnih vojnih snaga u BiH, a prije svega NATO-a?

PAVIĆ: Naravno. Kao što sam već rekao, pomenuti izvještaj predstavlja jedan od scenarija za BiH. On podrazumeva da se pronađe krivac, neko ko navodno radi protiv demokratije i zapadnih interesa. U slučaju BiH to je Milorad Dodik. To je jedna matrica i oproban recept koji SAD koriste već decenijama. Oni se u tim slučajevima pojavljuju kao mirotvorci, sa belim ili plavim šlemovima, kako bi izmirili plemena i zaraćene domoroce.

GLAS: Nekako istovremeno objavljena i je informacija da bi i ovdašnje banke, i to one koje sarađuju sa sankcionisanim pojedincima, mogle na crnu listu.

PAVIĆ: To je jedna od moćnih alatki sa kojima se želi destabilizovati Republika Srpska. Probaće da oprobaju recept koji su pokušali u slučaju Rusije, udarajući na finansije i platni promet. U slučaju Rusije im nije uspelo, a verujem da neće i kada je Srpska u pitanju, jer vlasti aktivno rade na traženju finansijskih alternativa, praveći sve čvršće veze sa zemljama koje nisu dio ove zapadne priče. Da zaključim, suđenjem predsedniku Dodiku se na najdirektniji način udara na dejtonske temelje, politički destabilizuje BiH, a sada vidimo da nisu isključeni i direktni udari na finansijski sistem i ekonomiju Srpske.

GLAS: Šta bi se moglo desiti ukoliko bi predsjednik Dodik bio osuđen zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita?

PAVIĆ: Ako je sudstvo nezavisno i pravično, onda jedan takav scenario nije moguć. Ukoliko do toga dođe – ne vidim način na koji bi BiH mogla opstati. Svima je jasno da ukoliko predsednik Dodik bude osuđen, to bi bio definitivni kraj BiH. Republika Srpska ne bi mogla da prihvati jednu takvu presudu, jer se njom na najdirektniji način udara po najvišim njenim institucijama. Osuđujuća presuda bi bila poput referenduma 29. februara i 1. marta 1992. godine.

GLAS: Zašto smo toliko interesantni pojedinim zapadnim zemljama?

PAVIĆ: Na ovim prostorima se prepliću interesi istoka i zapada. Vijekovima. Ali isto tako njima smeta srpski faktor, odnosno srpski narod koji živi na jednom svojevrsnom ostrvu, unutar teritorije koju oni kontrolišu. Kao i 1941. godine srpski faktor, s obe strane Drine je taj koji sprečava konsolidaciju novog fronta prema Rusiji te se sada zbog toga i po svaku cenu to slobodarsko ostrvo pokušava potopiti i staviti pod kišobran i kontrolu NATO-a. Ako se slomi Srpska, onda bi bilo lako uvući BiH u ovaj vojni savez, a nakon toga verovatno i Srbiju. Na taj način bi bila spuštena nova gvozdena zavesa prema Rusiji.

GLAS: Šta nam je onda činiti?

PAVIĆ: Beograd i Banjaluka moraju govoriti istim glasom. Treba shvatiti i da ovi prostori nemaju svetlu i dobru budućnost unutar NATO-a, koji je protivnik stvaranja multiporalnog sveta. Ako ostanemo iza gvozdene zavese koja se pravi, bićemo usisani u taj zapadni svetski poredak, koji ne samo što je antisrpski, već ruši pravoslavlje i porodicu.

Novi mamac

GLAS: Kako gledate na najave da bi BiH uskoro mogla otvoriti pregovore o ulasku u Evropsku uniju?

PAVIĆ: Otvaranje pregovora, bez datuma, vrlo malo znači. Na sve ovo gledam kao na još jedan mamac. Na štapu se nalazi ulazak u EU. Na ovaj način Brisel želi pod kontrolu staviti balkanske prostore, držeći BiH i druge zemlje u večitom predsoblju. Sve se to radi se zbog Rusije i njenog uticaja.

Izvor: Glas Srpske

Comments (1)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *