Press ESC to close

„ŽAO MI JE ŠTO KOLEGA HELEZ NE POZNAJE DOVOLJNO ZAKONSKE PROCEDURE“: Goganović reagovao na sramotne izjave

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović izjavio je da ministar odbrane Zukan Helez ne poznaje dovoljno zakonske procedure, te da će mu kao zamjenik ministra dobronamjerno objasniti da ministar i zamjenici ministra odbrane nemaju zakonsku mogućnost da upute pripadnike Oružanih snaga BiH na granicu.

Reagujući na izjave Heleza da će u slučaju narušavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta poslati pripadnike Oružanih snaga na, kako je rekao, državnu granicu, Goganović je rekao za Srnu da će u skladu sa Zakonom o odbrani i Ustavom BiH zaštititi ugled i cjelovitost sistema odbrane i multietničkih Oružanih snaga BiH od svih, pa čak i od samog ministra odbrane, te ponovo pozvao Heleza da prestane koristiti sistem odbrane za ličnu političku promociju.

Goganović je pojasnio da kretanje ljudskih i materijalnih resursa izvan vojno-kontrolisanih područja mora odobriti Predsjedništvo BiH, kao vrhovni komandant Oružanih snaga, i to isključivo konsenzusom što je precizno definisano Zakonom o odbrani i Ustavu BiH.

– Žao mi je što kolega Helez, kao ministar odbrane, ne poznaje dovoljno zakonske procedure i ppodsjetio bih da svaki pripadnik Oružanih snaga koji bi bez odluke Predsjedništva BiH, a po naređenju ministra napustio kasarnu učinio teško krivično dijelo, a ministar bi se čak mogao dovesti u vezu sa pokušajem državnog udara i stvaranja paravojnih formacija koje nisu u skladu sa Zakonom o odbrani – istakao je Goganović.

On je upitao na osnovu kojih obavještajnih i bezbjednosnih podataka Helez najavljuje prijetnju iz susjedne Srbije i ocijenio da ovakve izjave ministra odbrane ne doprinose stabilnosti regije, kao i Balkana u cijelini.

– Za razliku od kolege Heleza, ja ću raditi na izgradnji dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom, jer oni doprinose stabilnosti cijele Evrope. Saradnja sa svim našim partnerima je od ključne važnosti u izazovnim vremenima – konstatovao je zamjenik ministra odbrane Aleksandar Goganović.

Izvor: Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *