Press ESC to close

Zaharova: Njemačka zainteresovana da diriguje na Balkanu

Ono što se u posljednje dvije i po godine dešava u BiH jeste čisto oživljavanje kolonijalne politike zapadnih zemalja, rekla je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je potom dodala da je zalaganjem zapadnih sila BiH pretvorena u protektorat, a njen suverenitet ograničen okvirima koje diktiraju spoljni igrači, među kojima je i Njemačka

“Među njima važnu ulogu igra Nemačka, koja je očigledno zainteresovana da diriguje na Balkanu, gdje nisu baš svi uvjereni da nema alternative ‘svjetloj evroatlantskoj budućnosti'”, rekla je Zaharova za “Politiku”.

Prema njenim riječima, u kontekstu raspodjele uloga među američkim satelitima u Evropi, Nijemci sa njihovim bogatim iskustvom u izazivanju vojnih sukoba na Balkanu, s gledišta Vašingtona dosta dobro rade svoj posao “zapadnog mentora” regiona.

“Nije slučajno što tako uporno, pa čak i agresivno, guraju Kristijana Šmita na mjesto visokog predstavnika u BiH, koji nije na odgovarajući način izabran za tu funkciju i shodno tome nema nikakav legitimitet”, ukazala je Zaharova.

Ona je podsjetila da je Njemačka razloge za pokretanje dva svjetska rata, koje je tražila, pronašla na Balkanu, navodeći da su se Nijemci umiješali i u raspad Jugoslavije, i u raspirivanje krvavog sukoba na tom prostoru.

Zaharova je ukazala i da Zapad dugo i dosljedno sprovodi svoje podrivačke aktivnosti protiv Srbije s ciljem da joj oduzme suverenitet i pravo da po sopstvenom nahođenju određuje pravce razvoja.

“Zapad tjera Beograd da se pridruži sljedbenicima ‘ukidanja’ Rusije i da odustane od svojih temeljnih nacionalnih interesa. Posebno je ozbiljan kosovski problem. Vašington i Brisel su “kosovski” faktor pretvorili u instrument pritiska na Srbiju, dajući kosovskim Albancima kartblanš da podstiču nacionalnu netrpeljivost prema srpskom stanovništvu”, navela je Zaharova.

Ona smatra da francusko-njemački plan za Kosovo Srbiju tjera na neprihvatljiv ishod i da grubo protivrječi temeljnom dokumentu za rješavanje kosovskog pitanja, a to je Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

Govoreći o politici Srbije i njenom odnosu prema Rusiji, Zaharova je ocijenila da je Srbija primjer odgovorne države koja štiti svoje nacionalne interese i ne odustaje od partnerstva sa Rusijom, zbog čega se suočava sa hibridnim uticajem spolja i pokušajima potkopavanja njene unutrašnje stabilnosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *