Press ESC to close

Izraelci srušili skoro 40 odsto zgrada unutar tampon zone koju planiraju u Gazi

Sukob Izraela i Hamasa traje 111 dana.

Izraelci srušili skoro 40 odsto zgrada unutar tampon zone koju planiraju u Gazi

Izraelska vojska je srušila skoro 40 odsto zgrada u Pojasu Gaze koje se nalaze na kilometar od granice sa Izraelom, pokazala je studija Hebrejskog univerziteta koju je prenio “Vol strit džornal”.

Kako navodi “Tajms of Izrael”, čini se da je to rušenje dio plana Izraela da stvori tampon zonu kilometar širine unutar Pojasa Gaze.

U blizini Kan Junisa, na jugu Pojasa Gaze, gdje je zona pored granice najgušće naseljena, uništeno je oko 67 odsto zgrada, pokazala je studija profesora Adija Ben Nuna, zasnovana na analizi satelitskih snimaka.

Sadašnji i bivši izraelski zvaničnici kažu za “Vol strit džornal” da bi neke izrađene strukture unutar planirane zone, koja će varirati po širini u zavisnosti od različitih faktora, mogle biti ostavljene na mjestu.

Katar “zaprepašćen” navodnim primjedbama Netanijahua o posredničkoj ulozi Dohe u ratu u Gazi

Katar je saopštio da je “zaprepašćen” navodnim primjedbama izraelskog premijera Benjamina Netanijahua o posredničkoj ulozi zvanične Dohe u ratu u Gazi.

U snimku koji je procurio u javnost izraelski premijer Netanjahu je Katar nazvao “problematičnom zemljom”, prenio je Rojters.

“Niste me vidjeli da se zahvaljujem Kataru, jeste li primijetili to? Zašto? Jer Katar, za mene, u suštini nije različit od UN, od Crvenog krsta, već je na izvjestan način još problematičniji. Međutim, spreman sam da koristim bilo koje posrednike koji mi mogu pomoći da taoce vratim kući”, rekao je Netanijahu tokom sastanka sa porodicama talaca.

Taj snimak emitovan je u utorak na vijestima izraelske televizije Kanal 12.

“Zgroženi smo navodnim primjedbama koje nam pripisuje izraelski premijer u raznim medijskim izvještajima o posredničkoj ulozi Katara. Ako se utvrdi da su njegove primjedbe tačne, to znači da premijer Izraela želi da ometa i potkopava proces posredovanja u interesu svoje sopstvene političke karijere, umjesto da mu prioritet bude spasavanju nevinih života, uključujući i izraelske taoce”, izjavio je portparol katarskog ministarstva spoljnih poslova, Majed Al Ansari.

U međuvremenu, nakon oštre reakcije zvanične Dohe, izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič nazivao je Katar “državom koja podržava i finansira teror”.

Smotrič je na svom Iks nalogu (Tviter) objavio da je Doha “pokrovitelj Hamasa i u velikoj mjeri odgovorna za masakr izraelskih građana koji je Hamas počinio 7. oktobra”.

“Postupanje Zapada je licemjerno i zasnovano na neprikladnim finansijskim interesima. Zapad može i trebalo bi da upotrebi mnogo jače mehanizme i odmah sprovede oslobađanje talaca. Jedno je sigurno: Katar neće ni na koji način biti uključen u upravljanje Gazom nakon rata”, poručio Smotrič, prenosi “Tajms of Izrael”.

O hitnim mjerama protiv Izraela odlučuje 17 sudija

Sudije Međunarodnog suda pravde (MSP) će sutra odlučiti da li će odobriti hitne mjere protiv Izraela, nakon optužbi Južne Afrike da operacija izraelske vojske u Pojasu Gaze predstavlja genocid.

Vrhovni sud Ujedinjenih nacija saopštio je da će veće od 17 sudija donijeti svoju odluku u 13:00 po srednjoevropskom vremu.

Prema prethodno donijetoj presudi, MSP se 26. januara neće baviti glavnim pitanjem genocida, već će samo razmotriti moguće hitne mjere za Pojas Gaze, kako bi se spriječilo da se konflikt pogorša, dok sud pregleda cijeli predmet, što je proces koji obično traje godinama.ž

Ranije ovog mjeseca, Južna Afrika je zatražila od MSP-a da naredni hitnu obustavu razorne izraelske vojne kampanje u Gazi, piše Rojters.

Južnu Afriku je, u međuvremenu, na različite načine podržalo 30 zemalja i organizacija.

Izrael je odbacio optužbe o genocidu kao “iskrivljene” i rekao da ima pravo da se brani, kao i da je ciljao je militante Hamasa, ne palestinske civile.

Blumberg: Hamas dobija do 12 miliona dolara mjesečno od dobrotvornih organizacija

Palestinska militantna grupa Hamas dobija 8-12 miliona dolara mjesečno od organizacija koje navodno prikupljaju humanitarnu pomoć za Gazu, prenosi Blumberg, pozivajući se na nekoliko neimenovanih zvaničnika u izraelskom Nacionalnom birou za borbu protiv terorizma, kao i na neimenovanog visokog američkog zvaničnika.

Izrael i SAD vjeruju da organizacije koje navodno prikupljaju sredstva za civile u Gazi zapravo usmjeravaju milione dolara Hamasu.

Zvaničnici kažu da Hamas dobija 8-12 miliona dolara mjesečno, prvenstveno preko takvih grupa za pomoć, što mu omogućava da izbjegne međunarodne sankcije, u čemu ima višegodišnje iskustvo.

Vašington je odlučan da stavi tačku na ovaj fenomen, navodi američki zvaničnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *