MOSKVA, KIJEV -Rat u Ukrajini traje 632 dana. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da Rusija planira novi rat i da je situacija na frontu u Ukrajini teža od očekivane.Ukrajinska PVO saopštila je da su tokom noći ruske snage napale nekoliko oblasti Ukrajine sa 10 dronova “šahed”.

Zelenski: Rusija priprema destabilizaciju i državni udar u Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tvrdi da Rusija pokušava da destabilizuje situaciju u Ukrajini izazivanjem “haosa” unutar zemlje.

On je u izjavi za Blumberg izrazio zabrinutost za unutrašnju stabilnost i bezbjednost Ukrajine, u okolnostima tekućeg sukoba sa Rusijom.

Prema njegovim riječima, Rusija priprema operaciju pod nazivom “Majdan-3”, sa ciljem da izazove državni udar u Ukrajini.

-Naša obavještajna služba ima takve informacije, koje su takođe stigle i od naših partnera – rekao je Zelenski, prenosi Unian. Termin „Majdan”, po centralnom trgu u Kijevu, odnosi se na niz protesta koji su se desili u Ukrajini 2013-2014. godine i koji su doveli do promjene vlasti i svrgavanja proruskog bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča.

Ruski PVO uništio dva “neptuna” iznad crnog mora

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su danas dvije ukrajinske rakete “neptun” iznad Crnog mora, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

-Danas oko 10.40 po moskovskom vremenu osujećen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad koristeći dvije protivbrodske rakete žneptunž protiv ciljeva na teritoriji Rusije – navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je ruski PVO otkrio i uništio ukrajinske rakete iznad Crnog mora, kod obale Krimskog poluostrva.

Kijev: Ukrajinska vojska učvrstila mostobrane na lijevoj obali Dnjepra

Ukrajinska vojska saopštila je danas da je izvela “seriju uspješnih operacija” na istočnoj obali reke Dnjepar, u Hersonskoj oblasti koju kontrolišu ruske snage, i tamo uspostavila nekoliko mostobrana.

U saopštenju vojske na „Fejsbuku“ navedeno je da nastavljaju da sprovode operacije na lijevoj obali rijeke Dnjepar u Hersonskoj oblasti.

-Kao rezultat unaprijed planiranih mjera za odbijanje oružane agresije velikih razmjera Ruske Federacije, ukrajinske odbrambene snage su izvele niz uspješnih akcija na lijevoj obali rijeke Dnjepar u pravcu Hersona. Zahvaljujući hrabrosti i profesionalizmu ukrajinskih marinaca, u saradnji sa drugim jedinicama Odbrambenih snaga, uspjeli su da se učvrste na nekoliko mostobrana – istaknuto je u saopštenju, prenosi Unian.

Prema navodima ukrajinske vojske, tokom tih akcija ruske snage pretrpjele su velike gubitke u ljudstvu i tehnici.

Kijev: Napad dronovima na više regiona Ukrajine, raketni udari u Donjecku

Ukrajinska PVO saopštila je da su tokom noći ruske snage napale nekoliko oblasti Ukrajine sa 10 dronova “šahed”.

Ističu da su u odbijanju napada iz vazduha učestvovali lovački avioni, protivvazdušne raketne jedinice i pokretne vatrene grupe.

-Kao rezultat borbenih dejstava, devet neprijateljskih bespilotnih letjelica je uništeno u oblastima Nikolajev, Odesa, Žitomir i Hmeljnicki – navodi se u poruci PVO.

Ruske snage su tokom noći lansirale i nekoliko protivvazdušnih vođenih raketa S-300 u pravcu Donjecka.

SAD će obezbijediti Ukrajini do 500 miliona dolara za jačanje energetskog sistema

Sjedinjene Američke Države će nastaviti da jačaju stabilnost ukrajinskog energetskog sistema, koji je pod pretnjom ruskih udara i planiraju da za to izdvoje još 500 miliona dolara, saopštio je pomoćnik američkog državnog sekretara za energetske resurse Džefri Pajet na brifingu za novinare.

– SAD su Ukrajini već dodijelile više od 520 miliona dolara pomoći za energetski sektor. Znamo da je još 500 miliona dolara na putu – rekao je predstavnik američke administracije, prenosi Ukrinform.

On je pojasnio da su ta sredstva uglavnom usmjerena na zadovoljavanje hitnih potreba, uključujući snabdijevanje novim transformatorima i kapacitetima za restauraciju energetske infrastrukture koju su uništile ruske snage.

-Ruski predsjednik Vladimir Putin je pokušao da zimsku hladnoću pretvori u oružje i da iskoristi zimu kao oruđe za slamanje volje ukrajinskog naroda. Siguran sam da neće uspjeti – naglasio je predstavnik Stejt departmenta.

Prema njegovim riječima, SAD rade sa ukrajinskom vladom na izgradnji decentralizovanog energetskog sistema, potpuno integrisanog sa Evropom, koji je, kako je naveo ekološki i mnogo održiviji.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal je prošlog mjeseca potvrdio da su SAD izdvojile 522 miliona dolara za obnovu i zaštitu ukrajinske energetske industrije, podsjeća kijevska agencija.

Stoltenberg: Rusija planira novi rat

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da Rusija planira novi rat i da je situacija na frontu u Ukrajini teža od očekivane.

– Moramo shvatiti da je situacija na bojnom polju složena. Rusija ne planira mir, već novi rat -rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare nakon sastanka sa letonskim predsjednikom Edgarsom Rinkevičsom u Briselu.

Stoltenberg je naveo da je Rusija pokušala da pokrene ofanzivne operacije oko ukrajinskih gradova poput Avdijevke i priznao da je „činjenica da je situacija na bojnom polju složenija“ nego što je Alijansa očekivala.

– To nije argument protiv podrške, to je argument u prilog veće podrške Ukrajini, jer, opet, ne možemo dozvoliti da pobiєedi ruski predsjednik Vladimir Putin – poručio je Stoltenberg.

Kako podsjeća ukrajinska Strana, generalni sekretar NATO-a nedavno je izjavio da bi rat u Ukrajini mogao da se oduži jer je ruska vojska čvrsto ukorijenjena.

Istovremeno, dodao je on, NATO je „znao da je Rusija mjesecima pripremala odbrambene linije“, ali su Ukrajinci „bili u stanju da postignu uspjeh i oslobode više teritorija“.

Gardijan je prenio, pozivajući se na izjave zapadnih zvaničnika, da nijedna strana u sukobu nije sposobna da izvede odlučujuću operaciju na kopnu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *