Press ESC to close

Sarajevski policajci uskoro će na uniformama nositi mini kamere

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je u oktobru izabralo kompaniju za nabavku mini videokamera koje će nositi policajci na svojim uniformama, a isporuka se očekuje u drugom kvartalu 2024. godine.

Odlukom od 25. oktobra ove godine policijski komesar Uprave policije MUP-a KS donio je odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača i dodjeli ugovora.

Odlukom, je naime, prihvaćena ranija preporuka komisije za nabavku mini videokamera za potrebe Uprave policije MUP-a KS. Ugovor je dodijeljen ponuđaču “Mibo komunikacije” Sarajevo, a ugovor je vrijedan 418.795 KM bez PDV-a.

S obzirom da priča o kamerama koje će sarajevski policajci nositi na svojim uniformama konačno dobija svoj krajnji oblik, pitali smo resorno ministarstvo na čelu sa ministrom Admirom Katicom kada bi se mogla očekivati isporuka te u konačnici u upotreba body kamera.

Ministar Katica ističe da je sretan što konačno ima priliku govoriti o tome kada će početi korištenje body kamera, umjesto dosadašnjih tema o tome kada će se raspisati tender.

“Javnost je upoznata s činjenicom da je MUP KS već duži vremenski period insistiralo na nabavci ovih kamera koje će na još jedan način podcrtati naše opredjeljenje u borbi za zaštitu policijskih službenika, ali i građana koji budu u interakciji s njima. Još 2021. godine, na moju inicijativu Vlada KS je u ovu svrhu predvidjela 490.000 KM i nakon okončanja ovog postupka naša policija će biti prva u BiH sa kamerama na uniformama”, kaže nam Katica.

Rok za isporuku mini kamera je 90 dana od dana obostranog potpisivanja ugovora, a isporuka se tako očekuje u drugom kvartalu 2024. godine.

“Na ovaj način, zadajemo snažan udarac potencijalnim koruptivnim radnjama i na to smo ponosni. Za početak, cilj nam je da ove kamere koriste pripadnici Jedinice za saobraćaj, a u budućnosti ćemo po prioritetima uključivati i druge jedinice. Nakon okončanja postupka javne nabavke, ponuđač će u zakonskom roku dostaviti uređaje”, zaključuje ministar Katica u svom odgovoru za Klix.ba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *