Press ESC to close

Privremeno ukinuta zabrana Trampu da javno komentariše sudsko osoblje

Apelacioni sud je suspendovao raniju sudsku naredbu kojom je Donaldu Trampu zabranjeno da komentariše sudsko osoblje u građanskoj parnici za finansijske malverzacije koja se protiv njega vodi u Njujorku, nakon što je vrijeđao jednu sudsku službenicu.

Sudija apelacionog suda Dejvid Fridman, zabrinut da se naredbom krši pravo bivšeg predsjednika na slobodu govora, suspendovao je sudsku odluku i dozvolio Trampu da slobodno govori o sudskim službenicima dok bude vođen duži apelacioni postupak.

Fridmanova odluka takođe se odnosi na Trampove advokate i druge osobe uključene u slučaj, prenosi Glas Amerike.

Prethodno je sudija Artur Engoron zabranio Trampu da javno komentariše osoblje, pošto je bivši predsjednik drugog dana suđenja u Njujorku na društvenim mrežama iznio omalovažavajuće komentare na račun Engoronove sudske službenice.

Sudija je kasnije Trampa kaznio novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 15.000 dolara zbog različitih kršenja zabrane, a zabranom javnog komentarisanja obuhvatio je i Trampove advokate koji su dovodili u pitanje istaknutu ulogu pomenute  službenice u sudnici.

Apelacioni sudija Fridman doveo je u pitanje ovlašćenja Engorona da kontroliše Trampov govor izvan sudnice, kao što su česte žalbe bivšeg predsjednika zbog slučaja na društvenim mrežama i komentari TV kamerama u hodnicima suda.

Priznao je da sudije često izdaju zabrane javnog komentarisanja, ali je rekao da se one uglavnom koriste u krivičnim slučajevima gdje postoji strah da bi komentari o slučaju mogli da utiču na porotu.

Trampovi advokati podnijeli su tužbu protiv sudije Engorona u srijedu uveče, ocjenjujući da je zabrana komentarisanja predstavlja zloupotrebu njegovih ovlašćenja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *