Press ESC to close

Šta su pred sudom rekli roditelji dječaka ubice iz Ribnikara

U Višem sudu u Beogradu danas je održano suđenje roditeljima dečaka ubice, Vladimiru i Miljani Kecmanović, a kako “Blic” nezvanično saznaje, oni su se izjasnili da nisu krivi.

Tokom ročišta pročitana je optužnica i iznijeta su uvodna izlaganja, a sutra bi optuženi trebalo da iznesu odbrane.

Plakali na suđenju

Otac i majka dečaka ubice, Vladimir i Miljana Kecmanović ušli su oko 11 časova u sudnicu u Palati pravde gdje se danas održava suđenje. Na početku suđenja, Vladimir i Miljana su plakali.

Vladimir je ušao u sudnicu sa lisicama na rukama i prošao je pored Miljane klinuvši joj glavom, međutim, nisu ostavili nikakvu komunikaciju.

Roditelji žrtava koji su došli na suđenje, sedjeli su iza njih.

Više javno tužilaštvo predložilo je da se isključi javnost, međutim, advokati okrivljenih Miljane i Vladimira, su se protivili tome.

Na suđenju su prisutni i vlasnik streljane u kojoj je dječak trenirao pucanje, Ratko Ivanović i trener Nemanja Marinković koji se takođe nalaze na optužnici Višeg javnog tužilaštva.

Pri izlasku iz sudnice sudski stražari dozvolili su supružnicima da se zagrle, a kako prenosi reporter “Blica” sa lica mjesta oboje su briznuli u plač i zagrljeni plakali nekoliko sekundi.

Nema kome u Palati pravde nije zastala knedla u grlu nakon što su u sudnici ugledali majku Eme Kobiljski kako drži fotografiju svoje mrtve ćerke..

Majka dječaka ubice, Miljana Kecmanović, stigla je danas oko 11 sati u Palatu pravde na suđenje po optužnici Višeg javnog tužilaštva u Beogradu kojom joj se, zajedno sa njenim suprugom, Vladimirom Kecmanovićem, na teret stavlja da su dječaku ubici omogućili da koristi oružje.

Miljani Kecmanović se na teret stavlja izvršenje krivičnog dela – Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i ekspolozivnih materija, dok je Vladimiru na teret stavljeno izvršenje krivičnog djela – Teško djelo protiv opšte sigurnosti.

Tokom vanrednog obraćanja glavnog javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, otkriveno je da je DNK trag Miljane Kecmanović, pronađen na čauri koja je nađena kod vrata u učionici istorije gde je 3.maja njen sin usmrtio devet vršnjaka i čuvara škole.

Za Miljanu Kecmanović tužilaštvo je predložilo kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i 6 mjeseci.

Vodio sina u streljanu

Kako se navodi u optužnici, Vladimir Kecmanović je osumnjičen da je u periodu od godinu dana pre tragedije u OŠ “Vladislav Ribnikar” obučavao svog 13-godišnjeg sina da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, kao i pripadajućom punicijm, te da gađa u mete.

– On ga je, kako se sumnja, u tri navrata vodio u Streljački klub “Partizan Practical Shooting”, i u otvoreni prostor u Etno selo Gostoljublje u Mionici, uprkos činjenici da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovom uzrastu – navodi se u saopštenju tužilaštva, prenosi Blic

Vladimir Kecmanović je svog sina najpre godinu dana pre 3. maja 2023. godine, u Streljačkom klubu obučavao da rukuje vazdušnim oružjem, da gađa mete u obliku koncentričnih krugova, kako da stoji i diše, nakon čega je odobrio obuku za gađanje iz vatrenog oružja – pištolja marke “Glok”, kojoj je prisustvovao.

Dva do tri mjeseca kasnije u istom streljačkom klubu Vladimir Kecmanović je sina obučavao da rukuje, puni okvir i gađa u siluete ljudi iz pištolja marke “Češka zbrojevka”, da bi ga 12. novembra 2022. godine odveo u Etno selo Gostoljublje, gde je dečak pucao iz vazdušnog pištolja u koncentrične krugove.

– Potom je 11. aprila ove godine ponovo djete odveo u isti streljački klub gdje je pucalo u mete iz vatrenog oružja, i to pištolja marki “Češka zbrojevka” i “Ruger”, za koje on poseduje odobrenje nadležnog organa za nabavljanje i držanje – navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo navodi da je dečak ubica 24. aprila pronašao pomenuto vatreno oružje i municiju koje se, umesto u metalnom sefu sa ključem, koji je Vladimir Kecmanović prethodno nabavio radi dobijanja dozvole nadležnog organa, nalazilo u dva plastična kofera koja služe za prenos oružja, a ne za njegovo bezbedno smeštanje i čuvanje, a koji koferi su se nalazili u jednom rancu crne boje.

Tokom istrage je utvrđeno da je okrivljeni držao neobezbjeđeno vatreno oružje u koferima za transport oružja i municije, umjesto u sefu koji se nalazio pričvršćen za zid u ormaru u hodniku, a koji je prethodno okrivljeni nabavio radi ispunjavanja uslova za bezbjedan smještaj i čuvanje oružja u cilju dobijanja odobrenja nadležnog organa za nabavljanje i držanje vatrenog oružja.

Okrivljeni je na taj način omogućio djetetu da dođe u posjed pištolja, za koje ga je prethodno obučavao da puca u streljačkom klubu, i to pištolja marki “Češka zbrojevka” i “Ruger”, za čije je nabavljanje i držanje on posjedovao odobrenje nadležnog organa.

10 žrtava pucnjave u školi

Dječak ubica, učenik sedmog razreda, je tog 3. maja ušetao u OŠ “Vladislav Ribnikar”, zatim je iz očevog pištolja ubio čuvara škole Dragana Vlahovića, sedam djevojčica i jednog dječaka.

Angelina Aćimović je 15. maja u bolnici podlegla povredama u bolnici i preminula i time je broj žrtava ove nezapamćene tragedije porastao na deset osoba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *