Press ESC to close

Suđenje Obrenu Petroviću: Kako su dijalizni pacijenti evakuisani iz poplave

Gordana Žole, koja je u vrijeme poplava bila načelnik Dijaliznog centra u Doboju, rekla je da je na dan poplave kada je voda ušla u centar ostalo šest pacijenata, ona i tri medicinska radnika koji su čamcima evakuisani.

Ovo je ispričala u banjalučkom Okružnom sudu na suđenju bivšem načelniku Doboja Obrenu Petroviću i nekadašnjem šefu Odsjeka civilne zaštite Milku Vidakoviću. 

Pomenuti dvojac terete za izazivanje opšte opasnosti tokom poplava u maju  2014. godine  u kojima je nastradalo 11 ljudi i pričinjena velika šteta. Terete ih za krivično djelo izazivanje  opšte opasnosti.

– To jutro iz Teslića je došlo osam pacijenata, a s obzirom da su već tada bile informacije da je došlo do poplave odlučila sam  da obustavimo rad i da pacijente prevezemo u bolnicu u Doboj radi sigurnosti. Kada su se čule sirene sve zaposlene sam poslala kući. Dva pacijenta su otišla prije, a u centru je ostalo  šest bolesnika, tri medicinara i ja. Zvala sam bolnicu u Doboju i jedva uspostavila vezu. Obećali su  da će primiti pacijente. Kada je voda ušla pacijente i glavnu sestru evakuisali smo na tavan, a mi ostali u čajnoj kuhinji – rekla je Žole.

Dodala je da je zvala i Dragana Vasilića iz Gradske uprave i da joj je on rekao da zna za njih da će poslati pomoć.

– Poslije su došla dva čamca Ronilačkog kluba iz Banjaluke i prvo su evakuisali  šest bolesnika  i glavnu sestru. Kasnije su se vratili i nas   preostale evakuisali do magistralnog puta koji nije bio potopljen i rekli da idemo do Autobuske stanice u Doboju da nas čeka pomoć – rekla je između ostalog Žole.

Pojasnila je da kada su došli do Autobuske nije  ih čekao niko, a tu je bio neki kamion i vozača su zamolili da ih odveze na sigurno.

Bivša direktorka Osnovne škole „Dositej Obradović“ u Doboju Danijela Gavrić kazala je u banjalučkom Okružnom sudu da je ona kada je čula da se Bosna izliva sama odlučila da pusti djecu kući, a da je niko zvanično nije obavijestio o poplavama. 

– To jutro na dan poplave nastavni proces je bio otpočeo i dobili smo informacije  da Bosna ulazi u Doboj. Zvala sam ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske da dobijem dozvolu da pustim djecu i dobila sam je.  Odmah smo ih evakuisali i sve bilo okončano do 10 časova – rekla je Gavrićeva i dodala da se ne sjeća da li je dan prije neko obavijestio o mogućim poplavama.

Na pitanje odbrane, potvrdila je da joj je direktorica „Gimnazije“, koja se nalazi u istoj zgradi, prenijela da je zvao zamjenik gradonačelnika Doboja Dragan Vasilić i obavijestio o poplavama. 

Pojasnila je da je direktoricom Gimnazije Svjetlanom Telebak  to jutro razgovarala oko 8.30 časova. Potvrdila je i da je moguće da je Vasilić zvao i njih, ali da nije se javila jer se bavila evakuacijom.

Slavica Živković, koja je u vrijeme poplave u maju 2014. godine, bila direktor Javne predškolske ustanove u Doboju kazala je da su na vrijeme evakuisali svu djecu iz vrtića. 

Rekla je da je to jutro bivši muž, koji je policajac, obavijestio da se voda izlijeva i da bude oprezna.

– Nakon tog poziva zvao me i Dragan Vasilić i rekao da budem oprezna da Bosna plavi Usoru. Sirena se čula oko 8 časova. Uspjeli smo da djecu evakuišemo za 45 minuta i niko nije bio ugrožen. Nismo ni mogli ni sanjati da će se desiti poplava – rekla je Živkovićeva koja je kazala da je bila u tazbinskim odnosima sa Petrovićem.

Optužnica Petrovića i Vidakovića tereti da su  u periodu poplava od 13. do 17. maja 2014. godine svjesno su kršili odredbe Plana za sprovođenje preventivnih i operativnih mjera spasavanja od poplava i Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama te da nisu postupali po propisima i planovima usljed čega je nastupila smrt 11 osoba i imovinska šteta većeg obima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *