Press ESC to close

Sud BiH: Odluka o spajanju postupka protiv Dodika i Lukića “u razumnom roku”

Sud BiH donijeće u razumnom roku odluku o prijedlogu odbrane vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića za spajanje krivičnog postupka protiv njega i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, rečeno je Srni u ovoj pravosudnoj instituciji.

“Nema zakonskog roka za odlučivanje, a Sud će donijeti odluku u razumnom roku, poštujući načelo efikasnosti krivičnog postupka”, navode iz Suda BiH.

Lukićev advokat Miljkan Pucar rekao je Srni da do narednog ročišta zakazanog za 5. februar očekuje pozitivnu odluku o zahtjevu za ponovno spajanje postupka protiv njegovog klijenta sa onim koji se vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

“Nije ni postojao razlog za razdvajanje postupaka. Smatramo da je dobro da se vodi jedinstven postupak”, naveo je Pucar.

On očekuje da Sud BiH uskoro donese odluku o zahtjevu odbrane, pogotovo što je odgođeno ročište koje je trebalo biti održano 30. januara i zakazano novo za 5. februar.

“Očekujemo da će do tada Sud donijeti odluku i da će nas pozvati na suđenje”, istakao je Pucar.

Sam Lukić ranije je rekao da je Sud BiH dokazao da je suđenje Dodiku i njemu politički proces, ali i ukazao da se sa svakim odgađanjem ročišta na procesu stvara utisak o nesposobnosti i poraženosti ovog suda.

Lukić je istakao je da je postupak protiv njega i Dodika razdvojen naprečac i bez osnove, te da se ovakvim činom samo budi ljutnja, budući da sarajevski politički krug pred svako ročište stvara takvu atmosferu da obični ljudi očekuju da će se legitimnom predsjedniku Republike Srpske “presuditi na svakome od tih ročišta”.

Predmet protiv Dodika i Lukića razdvojen je nakon što je Lukić imao zdravstvene probleme, pa je njegova odbrana zatražila odgađanje.

Predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i v.d. direktora “Službenog glasnika” Milošu Lukiću sudi se prema optužnici za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita.

Dodik i Lukić su 16. oktobra na ročištu u Sudu BiH rekli da ne razumiju optužnicu, nakon čega je konstatovano da su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *