Press ESC to close

Rusija od Kanade traži izručenje ukrajinskog nacističkog veterana Hunke

OTAVA – Ambasada Rusije u Kanadi podnijela je zahtjev za izručenje 98-godišnjeg ukrajinskog nacističkog ratnog veterana Jaroslava Hunke i sada čeka odgovor kanadskog Ministarstva pravde, rekao je za TASS ambasador Rusije u Otavi Oleg Stepanov.

-Mi smo 19. decembra 2023. podnijeli Ministarstvu spoljnih poslova Kanade zahtjev ruskog generalnog tužioca za izručenje Jaroslava Hunke Rusiji. U dokumentu se navodi da je on pod krivičnom istragom Ruskog istražnog komiteta, u vezi sa radnjama preduzetim sa ciljem potpune eliminacije etničke grupe, ili, ukratko, genocida – rekao je diplomata.

Stepanov je rekao da Kanada i Rusija nemaju sporazum o ekstradiciji. Međutim, dvije države su potpisale Ugovor o međusobnoj pravnoj pomoći 1997. godine.

-To je stvar principa. U stvari, Hunka je sam priznao da je dobrovoljno pristupio SS-u i da je stoga bio umiješan u zločine SS divizije „Galicija.“ Dakle, ovdje živi nacista. Da li kanadsko pravosuđe planira da ga goni, to je pitanje – dodao je ambasador.

Kanadsko Ministarstvo pravde saopštilo je da neće komentarisati da li je primilo zahtjev za izručenje Hunke, jer se takvi dokumenti smatraju povjerljivim do izricanja sudske presude. Odjeljenje je saopštilo da se ekstradicija iz Kanade sprovodi u skladu sa relevantnim domaćim zakonima, međunarodnim ugovorima i Kanadskom poveljom o pravima i slobodama. Takođe je naglašeno da Rusija i Kanada nikada nisu potpisale sporazum o ekstradiciji. Ranije je Ruski istražni komitet optužio Hunku u odsustvu za genocid nad civilima na teritoriji Ukrajine tokom Drugog svjetskog rata. Dokumentovanu potvrdu o lokacijama razmještanja i dejstvu SS divizije „Galicija“, gdje je Hunka služio, istražitelji su dobili od Centralnog arhiva Ministarstva odbrane Rusije i Nacionalnog arhiva Ruske Federacije. Kako podsjeća ruska agencija, 22. septembra, tokom pojavljivanja ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog pred kanadskim parlamentom u Otavi, publika je aplaudirala pozvanom gostu Jaroslavu Hunki, 98-godišnjem ukrajinskom emigrantu koji se 1943. dobrovoljno prijavio da služi u nacističkoj 14. SS- Dobrovoljačkoj diviziji “Galicija”.

Kanadska ministarka spoljnih poslova Melani Džoli pozvala je na ostavku predsjednika Donjeg doma Entonija Rotu, koji je Hunku predstavio poslanicima, hvaleći ga kao ratnog veterana koji se borio „protiv Rusa“ tokom Drugog svjetskog rata. Džoli je incident nazvala “apsolutno neprihvatljivim” i “sramotom za Donji dom i Kanađane”. Rota je potom podnio ostavku, a kanadski premijer Džastin Trudo se zvanično izvinio za incident.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *