Press ESC to close

Povlači se vakcina Astra Zeneka!

Astra Zeneka najavila je da povlači svoju vakcinu protiv Kovida-19 nekoliko mjeseci nakon što je na londonskom sudu priznala da ova vakcina može da izazove rijetke i opasne nuspojave.

Vakcina se više ne može koristiti u Evropskoj uniji, nakon što je ova britansko-švedska farmaceutska kompanija dobrovoljno povukla svoju autorizaciju za stavljanje u promet.

Zahtjev za povlačenje vakcine podnijet je 5. marta i danas je stupio na snagu. Slične prijave biće podnijete u narednim mjesecima u Velikoj Britaniji i drugim zemljama koje su odobrile vakcinu, poznatu kao Vakzevria.

Astra Zeneka je saopštila da je vakcina uklonjena sa tržišta iz komercijalnih razloga, kao i da se više ne proizvodi niti isporučuje, jer su je zamijenile ažurirane vakcine koje su efikasne protiv novih sojeva Kovida-19, prenosi britanski “Telegraf”.

Vakzevria je bila pod intenzivnim ispitivanjem posljednjih mjeseci zbog veoma rijetkog neželjenog efekta, koji izaziva krvne ugruške i nizak broj trombocita u krvi. Astra Zeneka je u sudskim dokumentima podnijetim Višem sudu u Londonu u februaru priznala da vakcina “može, u veoma rijetkim slučajevima, da izazove TTS”.

TTS, tromboza sa sindromom trombocitopenije, povezana je sa najmanje 81 smrtnim slučajem u Velikoj Britaniji, kao i sa stotinama ozbiljnih nuspojava.

Astra Zeneku tuži više od 50 navodnih žrtava i ožalošćenih rođaka u slučaju koji se nalazi pred Višim sudom. Kompanija tvrdi da odluka o povlačenju vakcine nije povezana sa sudskim procesom ili priznanjem da može izazvati TTS, već da je vremenski okvir čista slučajnost.

“Razvili smo vakcine za nove sojeve Kovida-19 i imamo višak. To je dovelo do pada potražnje za Vakzevrijom, koja se više ne proizvodi niti isporučuje. Astra Zeneka je stoga donijela odluku da pokrene povlačenje dozvola za stavljanje u promet za Vakzevria u Evropi”, saopštila je farmaceutska kompanija.

U saopštenju se takođe navodi da je kompanija “ponosna” na svoj doprinos u okončanju globalne pandemije Kovida-19 i tvrdi da je u prvoj godini imunizacija ovom vakcinom spasila preko 6,5 miliona života kroz tri milijarde isporučenih doza širom svijeta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *