Press ESC to close

CIK RASPISUJE IZBORE: Da li će ih biti, ne zna se

SAVJET ministara BiH propustio je još jednu šansu da da zeleno svjetlo na izmjene i dopune Izbornog zakona uoči odluke o raspisivanju izbora, a glavni krivci za to su bošnjački ministri.

Sa dnevnog reda sjednice Savjeta ministara, koja je održana u utorak, skinut je novi tekst Nacrta zakona o Sudu BiH, ali i izmjene Izbornog zakona, čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH na čijem čelu je Davor Bunoza, kadar HDZ-a.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez kazao je da je na kolegijumu Savjeta ministara rekao da će glasati protiv dnevnog reda ako na njemu bude Izborni zakon.

– Bunoza je bio prinuđen da ga povuče jer ne bi bila održana sjednica. Ministri iz Srpske povukli su zakon o Sudu BiH – kazao je Helez.

Takođe, na sjednici Savjeta ministara BiH u utorak se nisu pojavili ni ostali ministri iz reda bošnjačkog naroda. Tako je ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić odsustvovao sa sjednice jer je bio u Banjaluci na otvaranju džamije Arnaudije, dok je ministar inostranih poslova Elmedin Konaković otputovao u Abu Dabi na investicijski kongres.

Uporedo sa ovim dešavanjima u Savjetu ministara Centralna izborna komisija (CIK) BiH najavila je za danas (srijeda) konferenciju za medije posvećenu raspisivanju i održavanju predstojećih lokalnih izbora u oktobru.

CIK odluku o raspisivanju izbora treba da donese do 9. maja, odnosno 150 dana prije dana održavanja izbora, jer prema Izbornom zakonu BiH, izbori u BiH se održavaju prve nedjelje u oktobru, osim ako taj dan ne pada na dan vjerskog praznika. Nakon što CIK raspiše izbore, počinju da teku izborni rokovi.

CIK će, kako stvari stoje, izbore raspisati po Izbornom zakonu BiH koji je nametnuo Kristijan Šmit, čemu se oštro protivi Republika Srpska. Nakon što je Šmit nametnuo te izmjene Izbornog zakona, Narodna skupština Republike Srpske donijela je svoj Izborni zakon, ali taj akt još nije stupio na snagu niti će, po svemu sudeći, uskoro jer su Bošnjaci u Vijeću naroda donijeli odluku o pokretanju mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa zbog sadržaja Izbornog zakona RS.

Pokušali smo da dobijemo odgovor i predstavnika Srpske šta će biti dalje i po kojem će zakonu u Republici biti sprovedeni izbori, ali ni oni nisu bili rječiti.

– Nadam se da ćemo imati izbore i to na osnovu zakona koji je usvojen u parlamentarnoj proceduri, a ne onoga koji je rezultat nametanja – kazala je kratko “Glasu” delegat Srba u Domu naroda Parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać.

Podzakonska rješenja

Centralna izborna komisija BiH je na sjednici koja je održana u petak usvojila 26 podzakonskih akata za sprovođenje lokalnih izbora u BiH. Naveli su da usvojena podzakonska akta stupaju na snagu danom donošenja te da će na internet stranici CIK-a biti objavljena na dan raspisivanja izbora.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *