Press ESC to close

PISMA IZ TAMNOG VILAJETA – Bačena rukavica

Da li je obračun SAD s partijom Bakira Izetbegovića zakasnelo priznanje pogrešne procene ili je posredi nešto sasvim drugo?

Dolazak američkog diplomate Džejmsa O‘Brajena u Sarajevo do najsitnijih detalja naliči na jednu drugu posetu istom gradu davne 1992. I kalendarske odrednice skoro da pogoduju simetrijama. Februar, mart, nazire se kraj zime. Voren Cimerman, američki ambasador u Jugoslaviji, uverava Aliju Izetbegovića o nedostacima Kutiljerovog plana.
„Niko vas ne može natjerati da prihvatite ako smatrate da je to za vas loš izbor.“
Alija je, u skladu sa dobrim procenama američkog savetodavca, razumeo poruku i izabrao ono „najbolje za muslimane“ – krvavi rat.

OKRIVLJENI NEKA SE JAVE Početkom januara 2024. pomoćnik američkog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejms O‘Brajen prilikom posete muslimanskom Sarajevu poručuje da je najveći izazov s kojim se danas suočava Bosna i Hercegovina eskalacija retorike, posebno one o secesiji, što je suprotno stavovima SAD koje čvrsto podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH. SAD će, naveo je, odgovoriti na antidejtonsko i neustavno djelovanje i neće dozvoliti da maligni akteri dijele državu. Pred BiH, zaključio je, stoji rizik podjele izazvan secesionističkim prijetnjama iz Republike Srpske.
Oštre kritike odnosile su se i na lidere Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragana Čovića i Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića.
Čović je, po O‘Brajenu, kriv jer blokira Južnu gasnu interkonekciju iz Hrvatske prema BiH. Mostar je, dalje ocenjuje, podijeljen grad i zaglavljen u prošlosti, te bi lider istinski posvećen evropskoj perspektivi BiH trebalo da preduzme korake da „zacijeli rane prošlosti i promoviše pomirenje. Čoviću se na teret stavlja i to da se tako ne ponaša i da mladi ljudi napuštaju Hercegovinu tražeći bolje šanse drugde.
Ni Sebija Izetbegović, supruga lidera SDA Bakira Izetbegovića, nedavno smijenjena sa pozicije direktorke Univerzitetskog kliničkog centra, nije prošla bez „ogrebotina“. Tokom njenog mandata, spočitava O‘Brajan, agenda je bila fokusirana na politiku, ne na brigu o pacijentima, a SDA je takođe učestvovala u ozloglašenom slučaju s respiratorima. Punu podršku američkog diplomate dobili su Kristijan Šmit i Ustavni sud BiH. Preporuke su naravno išle u pravcu čvršće saradnje BiH s NATO-om, te reformi koje je pred BiH postavila EU.

KO JE NAMJESTIO IGRU? Nakon svih izgovorenih teških riječi i optužbi Džejmsa O‘Brajena smisao i cilj novih hibridnih operacija u pravosuđu, medijima i institucijama BiH postaju još očigledniji. Čak i obračun s „bosanskim Sadamom“, kako su Amerikanci nazvali Bakira, ima svoje mesto u celoj zamisli.
Da Amerikanci nastoje da raskrinkaju SDA, postalo je očigledno nakon progona Bakirovog zamjenika Asima Sarajlića, što se nastavilo hapšenjem Osmana Mehmedagića Osmice, glavnog Bakirovog obavještajca, i Ranka Kavesona Debevca, predsjednika Suda BiH, te poentiralo zatvorskim kaznama za važnog saradnika Fadila Novalića i marginalnog dvojca Solak–Hodžić. Kusa bošnjačka analitika je u svemu prepoznala samo gebelsovsku odluku Kristijana Šmita o imenovanju Vlade entiteta. Sve drugo ostalo je van njenog vidokruga, pa i saopštenje Suda BiH od subote, 27. januara, u kojem se potvrđuje presuda u predmetu Respiratori, iz aprila 2023, a kojom je, prvostepeno Sudsko vijeće, osudilo bivšeg premijera Federacije BiH Fadila Novalića na četiri godine zatvora, vlasnika firme „Zlatna malina“ Fikreta Hodžića na pet i bivšeg direktora civilne zaštite Federacije BiH Fahrudina Solaka na šest godina.
Glave Sebije Izetbegović i samog Bakira se podrazumevaju, ali Fikret Hodžić ne žuri da se složi s tom činjenicom. Gostujući na Fejs TV Senada Hadžifejzovića, Hodžić tvrdi da zna ko je u slučaju respiratora „namjestio igru“ i krajnje nedovitljivo ponavlja izjavu sa završnog ročišta na Sudu BiH: „Amerikanci su najveći prijatelji BiH i očekujem da pomognu da niko više ne strada na ovaj način kako smo mi stradali.“
Parolom „Amerikanci su najveći prijatelji Bosne i Hercegovine“, ovaj mladi čovjek zaslužio je da podjeli sudbinu šefa Bakira i cijele SDA.

CAREVO NOVO ODELO Na ranjenog čaršijskog lava nasrnule su sve sarajevske zveri. Vlasnik moćne medijske kompanije „Avaz“ i predsjednik „Saveza za bolju budućnost“ Fahrudin Radončić na Fejs
TV „pojačava“ nedavnu izjavu da je „Bakir Izetbegović kreten“, uveravajući da je rečeno ipak u ravni komplimenta za takvu osobu.
Ostaje li prostora da Bakir sačuva svoje dostojanstvo? Sve manje.
Predsjednik SDA se zadovoljava time da objasni šta je cilj svega – smanjiti uticaj prodržavnog političkog faktora medijskim kampanjama i linčom, montiranim procesima, suspenzijom Ustava, i umjesto tog faktora na vlast dovesti nesposobne servilne poslušnike. O carevom novom odelu niko ne želi da govori. Po sili prilika jedino iznuđeno priznanje došlo je od osuđenog premijera Fadila Novalića.
„Aferu su organizovala braća Čampara (Aljoša i Dubravko) uz pomoć predsjednika vladajućeg NIP-a Elmedina Konakovića i naravno Amerikanaca. Amerikanci su 2019. u izvještaju o BiH definisali cilj uklanjanja SDA sa vlasti i njenog razmontiranja“, rekao je.
Manje važno od toga da li u takvim okolnostima SDA i dalje može da računa na Amerikance jeste pitanje da li nove podele među Bošnjacima vode u još jedan neizbežan konflikt na Balkanu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *