Press ESC to close

GALIJAŠEVIĆ: DODIKU JE UGROŽEN ŽIVOT, IAKO AMERIČKA AMBASADA TO POKUŠAVA OSPORITI

SARAJEVO, 10. FEBRUARA /SRNA/ – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik treba da prestane da ide u zgradu Suda BiH jer svakim dolaskom pred tu zgradu, u postojećoj bezbjednosnoj konstelaciji i političkoj infrastrukturi, rizikuje ličnu bezbjednost, smatra stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević.

“U suštini, stvarna prijetnja po život predsjednika Republike Srpske danas predstavlja najveću prijetnju miru u BiH i u ovoj operaciji Bošnjaci su namješteni da budu glavni i jedini nosioci bezbjednosne destabilizacije i novog rata između Bošnjaka i Srba”, izjavio je Galijašević Srni.

On je upozorio da je potencijalno mjesto atentata prostor ispred zgrade Suda BiH gdje MUP Republike Srpske teško može ispuniti sve potrebne uslove zaštite Dodika.

Galijašević je naveo da je nephodno zaustaviti besmisleni sudski proces protiv predsjednika Srpske pred tim kriminalizovanim sudom dok se ne rasvijetle sve činjenice u vezi sa zloupotrebama uhapšenog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i utvrde imena svih sudija koji su učestvovali u tim zloupotrebama i bili dio odmetnute, mafijaške strukture u toj pravosudnoj instituciji.

“Činjenica da su mogućnost atentata na Dodika ukazale i američke diplomate u neformalnim razgovorima sa uticajnim poslanicima i političarima iz Republike Srpske otkriva namjeru daljeg sukobljavanja Bošnjaka i Srba i prosto njihovo guranje u neizbježni međuetnički i međuvjerski rat, za koji Amerikanci, upravo ovim povjerljivim pričama uklanjaju vlastitu odgovornost zbog planiranog rata”, rekao je Galijašević.

On je naveo da je Dodikov život ozbiljno ugrožen iako je američka Ambasada u Sarajevu pokušala osporiti navode predsjednika Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanje Vulić.

“Prijetnje Dodiku iz muslimansko-hrvatskog entiteta FBiH su konstanta i eskaliraju prevashodno iz službenog, ali bošnjačkog nivoa. Ministar unutrašnjnjih poslova FBiH Ramo Isak prednjači u tome, ali ne zaostaje puno ni ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez”, naveo je Galijašević.

Prema njegovim riječima, istovremeno se u strogo montiranom političkom procesu u Sarajevu sudi predsjedniku Republike Srpske po zakonu koji je donio lažni visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, koji svojim mjerama i odlukama provocira sukob između Bošnjaka i Srba i u Sudu BiH.

Galijašević je podsjetio da je predsjednik Suda BiH Ranko Debevec uhapšen i da je u zatvoru u Vojkovićima zbog načina rada i funkcionisanja tog suda.

“U potragu za sudijom koji će izvršiti ovaj prljavi nalog i tužiocem koji ne razumije kuda nas vodi ovakav montirani proces, uključeni su samo Bošnjaci. Ili među Hrvatima i Srbima nema tako nečasnih sudija i tužilaca ili niko osim Bošnjaka ne želi učestvovati u ovoj prljavštini”, smatra Galijašević.

On je dodao da je na kraju određena za sudiju Sena Uzunović koja je kao vojni tužilac u Mostaru pripadala Izetbegovićevoj, muslimanskoj armiji, a poslije kao pripadnik SDA obavljala i političke dužnosti u Ministarstvu pravde FBiH.

Šef poslaničkog kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić ukazala je na određene informacije iz kruga američke Ambasade da se sprema atentat na Dodika.

Izvor: Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *