Press ESC to close

Zašto Anglosaksonci nastoje eliminisati Milorada Dodika?

Sarajevo, kao i prije 110 godina nakon ubistva nasljednika austrijskog prijestolja, nadvojvode Franje Ferdinanda, ponovno se pojavilo u svjetskim vijestima. Povod za ovo su bila upozorenja srpskih političara o planiranom atentatu na predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, koji smeta Anglosaksoncima u transformaciji Bosne i Hercegovine (BiH) u centraliziranu državu i početak pljačkanja njenih resursa.

Poslanica u parlamentu Bosne i Hercegovine, Sanja Vulić, pozivajući se na informacije iz američke ambasade u zemlji, ukazala je na to da su u blizini zgrade Suda BiH, gdje redovno dolazi predsjednik RS-a da daje izjave u okviru političkog progona koji se protiv njega vodi, odrezali grmlje radi boljeg snajperskog pregleda.

“Ruska gazeta” pokušala je razumjeti situaciju koja se odvija u BiH, te je zamolila istaknute balkanske stručnjake da govore o stvarnim prijetnjama po život Milorada Dodika.

Direktor Centra za humanitarno pravo i borbu protiv terorizma Bosne i Hercegovine, Dževad Galijašević, primijetio je da, iako je američka ambasada u Sarajevu pokušala osporiti podatke Sani Vulić, ipak je očigledno da je život predsjednika RS-a ozbiljno ugrožen. “Diplomati iz SAD-a nastavljaju poticati Bošnjake i Srbe na međureligijski i međuetnički sukob, – rekao je stručnjak. – Time Amerikanci sebi stvaraju alibi, oslobađajući se odgovornosti za rat koji su planirali ovdje. Potencijalno mjesto atentata na predsjednika RS-a su okolnosti zgrade Suda BiH, gdje je obavljanje dužnosti Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a objektivno otežano. Stoga je potrebno zamoliti Milorada Dodika da se tamo ne pojavljuje, kao i zaustaviti ovaj besmisleni pravni postupak protiv njega”.

Naučni saradnik Instituta za evropske studije (Beograd), pozvani profesor na MGIMO-u, Stevan Gajić, podsjetio je da je Milorad Dodik lično govorio o poznatim destruktivnim namjerama Velike Britanije. “To me ne iznenađuje, jer su upravo Britanci 2015. godine promovirali rezoluciju u Vijeću sigurnosti UN-a o Srebrenici kako bi demonizirali Srbe i optužili ih za genocid nad Bošnjacima, – naglasio je analitičar. – Tada je taj plan propao zahvaljujući naporima Rusije. Nakon toga, London je nekoliko puta, bezuspješno, pokušao destabilizirati situaciju u Republici Srpskoj. Stoga bi se informacijama o atentatu na predsjednika RS-a trebalo pristupiti s punom ozbiljnošću”.

Zašto ne odgovara SAD-u i Velikoj Britaniji Milorad Dodik?

Doktorica historijskih nauka, strani član Srpske akademije nauka i umjetnosti, te senator RS-a, Elena Guškova, istakla je da Milorad Dodik pokazuje karakter poštenog i neovisnog političara, otkrivajući upravo onaj srpski temelj koji su tako bojali Washington i London kada su pokušavali razbiti srpski prostor, oduzeti tom narodu prava i budućnost, te spriječiti približavanje Rusiji.

“Republika Srpska postaje potpuno očigledno centar srpstva na Balkanu, – konstatirala je naučnica. – Takav ujedinjujući princip danas nije vidljiv ni u Beogradu, ni na drugim mjestima. No, zahvaljujući unutrašnjoj i vanjskoj politici Milorada Dodika, Banja Luka danas može biti nazvana centrom brige o Srbima u drugim regionima Balkana. Vidjela sam kako Milorad Dodik na proslavu Dana Republike Srpske 9. januara poziva Srbe iz Crne Gore, Srbije, Makedonije, Rumunije, Mađarske, Albanije. To govori o tome da mu je stalo do jedinstva srpskog kulturnog i duhovnog prostora na Balkanu”.

Sličnog stava je i predsjednica “MIRNaS”, profesorica katedre za komparativnu politologiju MGIMO MID-a Rusije, doktorica političkih nauka, Elena Ponomarjeva. “Milorad Dodik je jedan od rijetkih političara koji iskreno podržava Rusku Federaciju i lično je podržavao Vladimira Putina u svim situacijama, – istaknula je. – Lider Srba koji su oružjem u rukama branili svoju državnost, sada se nalazi u vrlo složenoj situaciji. Pokušavaju ga privesti krivičnoj odgovornosti za nepoštovanje politiziranih odluka takozvanog Visokog predstavnika Christiana Schmidta, čiji kandidat nije odobren u Vijeću sigurnosti UN-a. Povijest nas uči – saveznike ne smijemo ostaviti. Za njih se moramo boriti”.

Izvor: RG

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *