Press ESC to close

Orban uoči samita Evropske unije razgovarao sa Meloni i Makronom

BRISEL – Mađarski premijer Viktor Orban je u sredu uveče u Briselu razgovarao sa italijanskom koleginicom Đorđom Meloni, pre nego što se sastao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Orbanovi razgovori sa italijanskim i francuskim liderima održani su u okviru priprema za današnji samit Evropske unije rekao je njegov sekretar za štampu Bertalan Havasi za MTI.

Lideri Evropske unije pokušaće danas u Briselu da ubede mađarskog premijera da se pridruži planu da se ponudi stabilno finansiranje Ukrajine, ali su spremni i da, ako u tome ne uspiju obezbjede Kijevu novac bez Mađarske. Na sastanku Evropskog savjeta lideri EU razgovaraće o srednjoročnoj reviziji dugoročnog budžeta EU za period od 2024. do 2027 godine, uključujući o podršci Ukrajini od 50 milijardi evra.

Planirano je da se pomogne u pokrivanju potreba Ukrajine za period od 2024. do 2027. godine sa 33 milijardi evra (36 milijardi dolara) u kreditima i 17 milijardi evra u grantovima. Za korišćenje budžeta EU potrebna je saglasnost svih 27 država članica, ali Mađarska traži da joj se omogući da ulaže veto na isplate svake godine.

Današnji samit je poslednja prilika da se postigne dogovor pre odustajanja od budžeta EU kao načina za finansiranje Ukrajine i povratak na složenije, skupo i manje predvidljivo finansiranje koje je ranije korišćeno, preneo je Rojters.

Lideri EU, kako bi djelimično udovoljili Orbanovim zahtjevima, predložiće da se održavaju debate na godišnjem nivou o tome kako Ukrajina troši pomoć EU, ali neće dati Mađarskoj pravo da uloži veto na novac, navodi se u nacrtu predloga za današnji sastanak

Za sada još nije poznato da li će Orban pristati na takav dogovor. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *