Press ESC to close

Košarac: Nema odustajanja od politika Srpske

BANjALUKA – Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac rekao je da u okviru BiH neće biti odustajanja od politika Republike Srpske uprkos snažnim pritiscima sa strane i istakao da je u vezi sa tim rukovodstvo Srpske jedinstveno, iako bi neki stranci voljeli da nije tako.

-Ono što je fundament jeste da nema odustajanja od politika Srpske. Potpuno je jasno da je naše uvjerenje jaka i organizovana Srpska, te institucionalno i svako drugo jedinstvo u zastupanju republičkih interesa – istakao je Košarac, koji je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

On je rekao da to što su SAD nepravedno uvele sankcije ključnim političkim liderima u Republici Srpskoj ne sprečava funkcionere Srpske u institucijama na nivou BiH da slijede i sprovode politike republičkih institucija, posvećene sprovođenju slova Dejtonskog mirovnog sporazuma, u okviru čega postoji nastojanje da se očuvaju republičke nadležnosti.

Košarac je poručio da neće uspjeti devijantne politike iz FBiH čiji je cilj da u partnerstvu sa strancima Republici Srpskoj oduzmu imovinu.

-Nećemo da uvedemo ni model da je Savjet ministara centralni ili nadređeni organ entitetskim vladama. To je za nas neprihvatljivo i naša politika je jasna – da u svaki proces moraju da budu uključeni entitetski predstavnici -rekao je Košarac sinoć za RTRS.

Ponovio je da funkcionalnost BiH zavisi od dogovora dva entiteta i legitimnih predstavnika tri konstitutivna naroda.

Košarac je rekao da nije dobar negativan odnos, pa i određena mržnja pojedinih predstavnika političkog Sarajeva prema Republici Srpskoj i njenim liderima koja naposljetku ide ka tome da se nauštrb interesa Republike jača “centralna” vlast BiH.

– To je za nas neprihvatljivo i mi na to sve dajemo adekvatne odgovore – naglasio je Košarac.

Smatra da je loše i to što predstavnici političkog Sarajeva nisu slobodni, te umnogome djeluju pod uticajem takozvane međunarodne zajednice, kao i određenih zapadnih ambasada, poput američke, o čemu, kako je naveo, govore i nastupi pojedinih bošnjačkih i federalnih predstavnika nakon nedavnih dogovora ključnih političkih lidera u Laktašima.

-Mi zagovaramo dejtonsku BiH u kojoj su jake Republika Srpska i FBiH, a ne ono što političko Sarajevo zagovara, a to je jaka BiH. Ne može biti jaka BiH, ako nije dejtonska i ako nije jaka Srpska –  istakao je Košarac.

Naglasio je da je politika Srpske politika mira, stabilnosti, dijaloga, konstitutivnosti naroda u BiH, poštovanja izborne volje i evropskog puta uz potpunu vidljivost Srpske na njemu, kao i očuvanja slova Dejtonskog mirovnog sporazuma, uz dogovor predstavnika naroda bez miješanja stranog faktora.

Košarac je naglasio da se pod uticajem stranaca i sa namjerom razgradnje Republike Srpske

vodi montiran pravosudni postupak protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika s ciljem njegovog uklanjanja sa političke scene, ali da to ne može proći.

– Oni su duboko svjesni da je on (Dodik) faktor stabilnosti Srpske, što potvrđuje izborna volja građana. On je izborna volja i predstavlja Srpsku, a njegova politika je politika dogovora – rekao je Košarac.

Kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona BiH, što je bitno i za evropski put BiH, Košarac je naveo da za to ima dovoljno vremena, i za tehničke, i za političke izmjene zarad poštovanja izborne volje građana.

-Postoje za to formirane radne grupe, ali našu agendu na tom planu ne mogu utvrđivati stranci. To rade domaći političari –  rekao je Košarac.

On je naglasio da, između ostalog, treba izmijeniti to da jedan narod (bošnjački) bira predstavnike drugog.

. Republika Srpska treba da bira svoje predstavnike, a FBiH svoje – istakao je Košarac.

Napominje  da zakone u BiH u dogovoru treba da donose domaće institucije, a ne nameću nelegalni visoki predstavnici poput Kristijana Šmita.

Košarac je istakao da na evropskom putu BiH treba poštovati Mehanizam koordinacije u kojem je jasna vidljivost Srpske.

On smatra da je za napredak BiH na putu za EU najbolje da se vrati dogovoru koji su nedavno u Laktašima postigli predstavnici stranaka koje čine vlast na nivou BiH, ali da nije optimista.

-Nisam optimista, jer ne znamo datum otvaranja pregovora sa EU, niti je bilo primjetne energije da se to objasni. Mislim da će pokušati na različite načine da nas dodatno uslovljavaju dodatnim političkim uslovima – rekao je Košarac.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *