Press ESC to close

Anto Marinčić: Bućkuriš

Kao i kod produljenja pritvora Osmanu Mehmedagiću Osmici, nakon presude Suda BiH bivšem premijeru Novaliću, malinaru Fikretu Hodžiću, direktoru Fahrudinu Solaku, uslijedile su tvrdnje, prije svih SDA i ostalih radikalnih Bošnjaka-muslimana, da je to politička presuda. Smeta im i činjenica da je Jelka Miličević, (HDZ) bivša ministrica financija F BiH, oslobođena jer bi oni da je samo ona osuđena. Najglasniji je bio Bakir Izetbegović, koji zapravo stoji iza kriminala.

Poslije odlaska europskog izaslanstva u Dragu našu, a kako bi potaklo domaće političare na ispunjavanje 14. prioriteta za otvaranje pristupnih pregovora sa EU, oglasio se ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković, koji se pokušava nametnuti kao novi lider bošnjačke-muslimanske reprezentacije, kazavši kako je iz više provjerenih izvora dobio potvrdu da je drugi bošnjački-muslimanski član Predsjedništva, koji inače već 16 godina uzurpira poziciju člana Predsjedništva BiH Hrvatima, Željko Komšić, poznatiji kao Sejdo, od EU izaslanstva tražio da ne daju zeleno svijetlo, državi u kojoj je on na jednoj od najvećih funkcija, za otvaranje pristupnih pregovora! Jasno, Sejdo je to negirao ustvrdivši da Konaković laže.

Realnom čovjeku bilo bi jako teško povjerovati da je Konaković iznio takvu laž!

Konakoviću i bošnjačkoj-muslimanskoj političkoj oligarhiji dobro je došla izjava američkoga veleposlanstva jer sad kažu – eto mi bi postigli dogovor, ali svijet nije za takav sporazum jer to nije u skladu sa ovim, onim, nije u skladu sa trala-la tra-la-la. Izjava američkog veleposlanika, da se bez promjene ustava BiH ne mogu izvršiti izmjene Izbornoga zakona, uz, prekjučer ponovljenu Schmidtovu izjavu da se ne moraju donijeti političke izmjene Izbornoga zakona nego samo tehničke, Bošnjacima-muslimanima došla je kao “kec na desetku”, a kako bi Bošnjaci-muslimani ispali kao netko tko želi postići dogovor. Konaković je za 29. siječnja sazvao sastanak svih parlamentarnih stranaka kako bi, kao, postigli dogovor oko izmjene ustava, a što bi, opet, kao, dovelo do promjena Izbornoga zakona, provedbe svih neprovedenih presuda Europskoga suda i Ustavnog suda BiH! Kod tog njegovog poteza i najnaivnijem čovjeku bile su jasne sljedeće stvari:

Na taj sastanak se neće odazvati nitko iz oporbe. I kada bi taj nekakav dogovor došao na Parlament BiH ne može proći jer je potrebna dvotrećinska većina, a ona je nemoguća, nemoguća je čak ni prosta većina, zapravo, nemoguć je dogovor oko ustavnih promjena između tri naroda u BiH, nemoguć je dogovor o BiH kao normalnoj državi! Sazvavši ovaj sastanak Konaković je bio uvjeren da će ga odbiti i Čović i Dodik, a onda bi ih mogao pred strancima optužiti da koče put BiH u EU. Istine radi, pravi cilj mu je bio optužiti HDZ jer RS i SNSD-u već odavno ne mogu ništa. U svom zdravorazumskom rezonu Dodik je kazao da je taj zakazani sastanak nepotrebno sijelo i gubljenje vremena, ali će SNSD doći kako Bošnjaci-muslimani ne bi mogli optužiti Srbe za neispunjavanje uvjeta EU. Dodikova tvrdnja pokazala se točnom. Ako su slučajno hrvatski i srpski političari povjerovali da će “Trojka” ispuniti dogovoreno na sastanku u Bakincima onda se samo može ustvrditi da su naivni poput češke sobarice. Što se tiče “Trojke” ovaj Konakovićev poziv udario ih je poput bumeranga u glavu jer je ogromna većina shvatila da su pokušali loviti u mutnom.

Najavljen je posjet Dragoj našoj pomoćnika američkog državnog tajnika Jamesa O’Briena, neki ga zovu ocem daytonskog mirovnog sporazuma. Sam O’Brien tvrdi da je originalni Dayton izašao iz njegova pera. U kontekstu njegova dolaska Deutsche Welle piše o stanju u BiH, o nespremnosti političara da ispune 14. uvjeta za otvaranje pristupnih pregovora i pita se hoće li to O’Brien, odnosno Amerika vratiti Dayton na početne postavke.

Kada bi se to kojim slučajem dogodilo, a tvrdim da se neće dogoditi ni u snu, što bi to značilo?

Bilo bi to vraćanje na “Izvorni Dayton”, koji već odavno zaziva Dodik. A to bi značilo tektonski udar, prije svega na bošnjačku-muslimansku politiku. Samo jedan od primjera, vraćanje na početne postavke značilo bi da nema vojske BiH. Nadalje, značilo bi ukidanje Barryjevih amandmana, ukidanje Ashdownovih odluka, ukidanje svih nametnutih odluka Visokih predstavnika. Da se takvo što uradi trebao bi mnogo jači političar od O’ Briena, koji je zapravo isluženi američki političar kojega se u Americi, vjerojatno ništa ne pita. Jednostavno, poslali su ga da se prisjeti starih dana i da sagleda trenutno stanje u BiH, koje Amerika uglavnom zna. Ono što će se sa Dragom našom događati u vremenu pred nama nije nimalo obećavajuće. Postoji mogućnost da će Amerika još neko vrijeme pustiti EU da se nosi sa BiH, a prije svega kako bi Europi još više otežala. Nadalje, EU nije sama sa sobom načisto što raditi sa BiH, ako BiH daju otvaranje pristupnih pregovora to znači i veliko izdvajanje novčanih sredstava kako bi se BiH pomakla naprijed, ako joj pak u ožujku uskrate otvaranje pristupnih pregovora uvijek postoji mogućnost, kako oni kažu, ruskog utjecaja, a toga se boje. Iako do ožujka nema još puno vremena, odnos EU prema BiH u mnogome će ovisiti od stanja rata u Ukrajini, ali i od rata Izraela i Hamasa, prijetnji izbijanjem svjetskoga rata, koje su po mom osobnom sudu ipak nerealne.

U najkraćem teško je vjerovati da će O’Brien vratiti Dayton na početne postavke jer će se, prije svih, Amerika odlučiti da u Dragoj našoj i dalje vlada stanje kontrolirang kaosa. Ako se i odluči uraditi neke promjene bit će to opet nekakav bućkuriš kojega ni pas s maslom pojeo ne bi.

Draga naša, Žepče, 31. siječnja 2024.                      Anto Marinčić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *