Press ESC to close

Košarac: Bećirović i Šmit u UN-u bez argumenata

SARAJEVO – Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da nema ništa argumentovano, činjenično i istinito u istupu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i njemačkog diplomate Krstijana Šmita pred Savjetom bezbjednosti UN, niti da je njihov cilj da međunarodnoj javnosti predstave objektivnu sliku o BiH.

-Pred Savjetom bezbjednosti UN ništa iznenađujuće i neočekivano. Već viđen scenario – fikcija Bećirovića da u svom skandaloznom istupu, koji obiluje neistinama, govori u ime BiH i suluda iluzija nelegitimnog stranca Šmita da je visoki predstavnik u BiH – napisao je Košarac na “Instagramu”.

Košarac je istakao da ovaj dvojac, kao reprezent bošnjačke politike, “po zadatoj matrici vergla istu priču zasnovanu na lažima, podvalama i neosnovanim optužbama na račun Republike Srpske i njenog rukovodstva”.

-Nema tu ništa argumentovano, činjenično i istinito, niti je, da budemo jasni, njihov cilj da međunarodnoj javnosti predstave objektivnu sliku o BiH. Nismo iznenađeni, ali je zabrinjavajuća količina patološke mržnje prema srpskom narodu, predsjedniku (Republike Srpske Miloradu) Dodiku i rukovodstvu Srpske. To stanje zahtjeva što hitniju dijagnozu i adekvatno liječenje – smatra Košarac.

Ocijenio je da su ovakvi istupi Bećirovića i Šmita patologija, te da su prevazišli populizam u želji da pokupe po koji politički poen na račun napada na Srpsku.

-Teško je očekivati da možemo ići naprijed sa Bećirovićem i njemu sličnima. Ne možemo razgovarati o budućnosti sa ljudima iz kojih isijava mržnja prema srpskom narodu u patološkoj potrebi da unište Srpsku – naveo je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara.

Košarac je upitao kako oni zamišljaju da BiH uopšte može opstati, kada u svakom svom istupu negiraju i grubo krše Ustav i Dejtonski sporazum.

-Da li zaista misle da je jednostran pristup ključ za budućnost ove zemlje? To je ogromna politička zabluda koja će im se vratiti kao bumerang. Što više jednostranog pristupa, manje je BiH – dodao je Košarac.

Na redovnoj polugodišnjoj debati Savjeta bezbjednosti UN o BiH obratili su se predsjedavajući Predsjedništva BiH Bećirović, iako njegovo obraćanje nije usaglašeno u Predsjedništvu, te Šmit, koga Savjet bezbjednosti nije potvrdio za visokog predstavnika.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *