Press ESC to close

Kijev tvrdi da su oborili sedam ruskih, Moskva da su srušili dva ukrajinska drona

Rat u Ukrajini ušao je u 672. dan. Ruska protivvazdušna odbrana oborila je tokom noći dva ukrajinska drona iznad Belgorodske i Rostovske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Rusija je tokom noći u nekoliko talasa lansirala ukupno 46 jurišnih dronova na Ukrajinu, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage.

Antonov: Slanjem vojne pomoći Kijevu,SAD žele borbu do posljednjeg Ukrajinca

Sjedinjene Američke Države, slanjem još jednog paketa vojne pomoći Kijevu, pokazuju svoju posvećenost „borbi do posljednjeg Ukrajinca“, ali Vašington treba da shvati uzaludnost napora da Rusiju porazi na bojnom polju, izjavio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

-Vašington šalje krvavi novogodišnji poklon Kijevu. Još jednom demonstrira svoju lojalnost konceptu rata za borbu do posljednjeg Ukrajinca. Ali sa malim dodatkom – sve dok ima dovoljno novca – rekao je Antonov na svom Telegram kanalu komentarišući poslednji korak SAD da obezbede do 250 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini.

Prema mišljenju ambasadora, američka administracija “ne može a da ne vidi uspjeh ruskih vojnika”.

-Oni guraju marionetski režim (u Kijevu) u ambis, osuđujući hiljade običnih Ukrajinaca na sigurnu smrt. Beskonačnim tranšama takozvanih paketa pomoći, Sjedinjene Američke Države suštinski potvrđuju svoju ravnodušnost prema sudbini svojih štićenika – smatra Antonov dodajući da nove isporuke naoružanja ne mogu da promijene situaciju na terenu.

Ruski ambasador je rekao da “nijedan teroristički napad ukrajinskih oružanih snaga uz upotrebu zapadnog oružja neće ostati bez odlučnog odgovora”.

-Sva oprema i municija NATO biće spaljena i uništena. Vrijeme je da Amerikanci napuste iluzorne projekte sa ciljem nanošenja strateškog poraza Rusiji – zaključio je Antonov prema objavi koju je ruska diplomatska misija postavila na svom Telegram kanalu.

Američki državni sekretar Entoni Blinken objavio je u srijedu posljednji ovogodišnji paket oružja vrijedan 250 miliona dolara za Ukrajinu, uključujući dodatne projektile za NASAMS mobilne protivvazdušne raketne sisteme i višecjevne raketne bacače HIMARS, prenosive PVO sisteme Stinger i komponente za druge sisteme protivvazdušne odbrane, artiljerijske metke od 155 i 105 mm i drugu vojnu opremu.

MO Rusije: PVO uništio dva drona iznad Krima

Ruska protivvazdušna odbrana uništila je dva ukrajinska drona iznad Krima, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

-Tokom noći spriječen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad bespilotnim letjelicama tipa aviona na objekte na teritoriji Ruske Federacije – navodi se u saopštenju.

Ministarstvo ističe da su dežurni sistemi protivvazdušne odbrane uništili dvije ukrajinske bespilotne letjelice iznad teritorije Republike Krim.

Ranije je guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev rekao da je protivvazdušna odbrana uništila jedan dron, dodajući da nije registrovana šteta na infrastrukturi.

Kijev tvrdi da je oborio sedam ruskih dronova

Ukrajinska vojska saopštila je danas da su njene snage protivvazdušne odbrane oborile sedam od osam bespilotnih letjelica “šahed” koje je Rusija lansirala tokom noći.

Dronovi su oboreni u tri centralna i južna regiona, saopštile su vazduhoplovne snage Ukrajine na Telegramu.

Iz saopštenja nije jasno da li je dron, koji nije oboren, stigao do cilja, prenosi Rojters.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *