Press ESC to close

Kabinet Cvijanovićeve: Bećirović svjesno krši poslovnik o radu

ISTOČNO SARAJEVO – Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović svojim nedgovornim postupanjem svjesno krši odredbe Poslovnika o radu Predsjedništva BiH i ozbiljno narušava dugogodišnju uspostavljenu praksu nastupanja članova ovog kolektivnog tijela prilikom održavanja posjeta i sastanaka sa zvaničnicima i političkim predstavnicima država i međunarodnih organizacija.

Ovo je naglašeno u verbalnoj noti koju je Kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH uputio Ambasadi Savezne Republike (SR) Njemačke u BiH.

Iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH naveli su da imaju dužnost da skrenu pažnju na nekorektne i nediplomatske postupke delegacije SR Njemačke prilikom organizacije sastanka državnog ministra za Evropu i klimu Ane Lurman sa članovima Predsjedništva BiH.

Podsjetivši da je srpski član Predsjedništva prihvatila sastanak, ali da je zbog prethodno preuzetih obaveza delegirala i najavila prisustvo savjetnika iz Kabineta što je učinio i predsjedavajući Željko Komšić, iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva su naveli da su samo dan prije planiranog sastanka, 7. februara, obaviješteni da će sastanku prisustvovati samo bošnjački član Predsjedništva sa svojim savjetnicima, bez prisustva predstavnika druga dva kabineta, te da je to dogovoreno u direktnom telefonskom razgovoru sa šefom kabineta Bećirovića.

Iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH su ukazali da je nesporno je da je Bećirović postupio protivno Poslovniku o radu Predsjedništva BiH u kojem je definisano da su “svi članovi Predsjedništva BiH podjednako nadležni za predstavljanje i zajedničko, dakle skupno, zastupanje Predsjedništva i njegovih stavova, i to spram javnosti i drugih domaćih i inostranih institucija”.

“Evidentno je da Bećirović izigrao ovu odredbu Poslovnika, te zanemaruje nadležnost ostala dva člana Predsjedništva koji nesumnjivo imaju pravo da, direktno ili putem svojih izaslanika, iznesu zajednički stav, kako pred svim relevantnim institucijama, tako i pred međunarodnim delegacijama koje dolaze u posjetu BiH. Ne uzimajući u obzir mišljenje svojih kolega i ne usaglašavajući stavove sa istim, svjesno se izigravaju odredbe Poslovnika od bošnjačkog člana Predsjedništva BiH”, ističe se u noti.

Osim ove činjenice, dodaje se, Bećirović svojim ponašanjem ozbiljno narušava dugogodišnju uspostavljenu praksu nastupanja članova Predsjedništva BiH prilikom održavanja posjeta i sastanaka sa zvaničnicima i političkim predstavnicima država i međunarodnih organizacija.

“Ovakvo ponašanje samo je jedan od primjera zloupotreba i nepoštovanja koje pojedini sarajevski političari kontinuirano ispoljavaju prema druga dva konstitutivna naroda u BiH i takvo ponašanje nas ne iznenađuje. Negativno nas je iznenadilo ponašanje Ambasade SR Njemačke u ovoj situaciji, te vaš pristanak na ucjenu Bećirovića.

Na ovaj način ste se direktno uključili u rušenje konstitucionalnih procedura koje se primjenjuju u BiH i koje su vam kao iskusnom diplomati svakako bile poznate. Ovakvim postupcima pokazujete pristrasnost i izraženo odsustvo želje da se upoznate o stavovima sva tri konstitutivna naroda i prinuđeni smo da vam ovim putem uputimo najoštriji protest sa uvjerenjem da se ovakve situacije koje bi nas prinudile da preispitamo svoje odnose prema Ambasadi SR Njemačke više neće ponavljati”, naglašeno je iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *