Press ESC to close

Izrael nastavlja operacije u Pojasu Gaze, UN poziva na prekid vatre

Šezdeset treći dan sukoba Izraela i Hamasa, izraelska vojska nastavlja operacije u Kan Junisu. Hamas tvrdi da su proteklih dana uništili 135 vojnih vozila Izraela širom Pojasa Gaze.

Bijela kuća je saopštila da Izrael i Hamas nisu ni blizu novog dogovora o humanitarnoj pauzi u sukobu između te dvije strane.

Odbrambene snage Izraela nastavljaju sa operacijama u Pojasu Gaze i tvrde da napreduju u gradu Kan Junisu.

Oružano krilo Hamasa je, u cjelosti ili djelimično, uništilo 135 vojnih vozila Izraela u protekla tri dana širom Pojasa Gaze, rekao je portparol Hamasa.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu upozorio je Hezbolah da ne pokreću treći libanski rat sa Izraaelom, rekavši da ukoliko krenu u okršaj, da će se “Bejrut pretvoriti u Gazu”.

Bijela kuća je saopštila da Izrael i Hamas nisu ni blizu novog dogovora o humanitarnoj pauzi u sukobu između te dve strane.

Izrael je pristao da, na zahtjev SAD, otvori prelaz Kerem Šalom samo za pregled humanitarne pomoći koja u Gazu stiže preko prelaza Rafa, saopštio je visoki američki zvaničnik.

Visoki komesar UN za izbjeglice Filipo Grandi pozvao je na prekid vatre između Izraela i Hamasa kako bi se omogućila značajna humanitarna pomoć u Gazi.

Ujedinjeni Arapski Emirati zatražili su od Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija da glasaju o nacrtu rezolucije u kojoj se zahtjeva momentalno humanitarno primirje između Izraela i palestinskog militantnog Hamasa u Pojasu Gaze, rekle su neimenovane diplomate.

Portparol Ministarstva zdravlja u Gazi rekao je da je 17.177 Palestinaca ubijeno, a 46.000 povrijeđeno u izraelskim udarima na palestinsku enklavu od 7. oktobra, prenosi RTS.

Organizacija “Amnesti internešnal” saopštila je da su izraelski napadi u kojima je poginuo novinar Rojtersa Isam Abdala, a ranjeno još šest novinara, 13. oktobra, vjerovatno bili direktni napadi na civile i da moraju da se istražuju kao ratni zločin.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *