Press ESC to close

Hoćemo li sljedeće godine pored lokalnih imati i opšte izbore

Spajanje opštih i lokalnih izbora, i to već naredne godine, jedan je od zahtjeva iz rezolucije PDP-a upućene Narodnoj skupštini Republike Srpske, ali od toga vjerovatno neće biti ništa jer trenutno nema ni političke volje niti vremena da inicijativa bude realizovana.

Razmišljanja o spajanju izbora postoje decenijama, a ponovo ih je prije mjesec oživjelo rukovodstvo PDP-a zaključkom Glavnog odbora, a potom i rezolucijom koja je u srijedu predata na protokol republičkog parlamenta.

Lider PDP-a Branislav Borenović kaže za “Glas Srpske” da bi pomenuti prijedlog omogućio četiri godine kontinuiteta bez pritiska izbornih kampanja svake dvije godine, kako je trenutno slučaj.

– Ova ideja je dugo prisutna, jer načelno postoji stav i potreba da se izbori zajedno održavaju. Koliko vidimo, vladajuće strukture izbjegavaju ovakvo rješenje, ali mi ga i dalje smatramo veoma korisnim, i politički i ekonomski, da rasteretimo društvo stalne političko-izborne tenzije i da imamo cijeli jedan mandatni period oslobođen te presije. Naravno, mora postojati politička volja da se to uvede i to od strane vladajuće većine, a naše je da vršimo politički pritisak – rekao je Borenović.

Iz vladajuće koalicije odbacuju ovaj prijedlog, jer smatraju da bi birači i izabrani predstavnici unaprijed morali znati da će im mandat trajati samo dvije godine. Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica ističe da je cilj PDP-a da skrati mandate, jer nisu pobijedili na izborima i tako sruši volju građana koji su prošle godine izabrali svoje predstavnike na četvorogodišnji mandat.

– Ako se već skraćuje mandat mislim da bi to bilo najbolje uraditi sa lokalnim nivoom vlasti, jer je manje turbulentan nego opšti, a svakako birači trebalo bi unaprijed da znaju da će njihov glas vrijediti dvije godine, a takođe i kandidati da će im toliko trajati mandat – istakao je Mazalica.

Ni ostatak opozicije ne vjeruje da će se sljedeće godine, pored lokalnog nivoa, birati i srpski član Predsjedništva, predsjednik Srpske te poslanici u Narodnoj skupštini Srpske i Parlamentu BiH. Poslanik Liste za pravdu i red u republičkom parlamentu Đorđe Vučinić kaže da bi veći broj listića unio dodatnu pometnju na biračkim mjestima ukoliko ostane ovakav sistem brojanja glasova, jer bi u tom slučaju pred birače bilo stavljeno šest glasačkih listića, dva zbog lokalnih, a četiri zbog opštih izbora.

– Dok se prebroje pojedinačni glasovi za Narodnu skupštinu Srpske cik zore je već zakucao, a mnoga biračka mjesta se zatvaraju iza pet časova ujutro. Druga priča bi potpuno bila ako bi se napokon uveli skeneri pa bi sve išlo mnogo brže – kaže Vučinić.

Sa druge strane, predsjednik SDS-a Milan Miličević nema dilemu te podržava spajanje izbora, ali za “Glas Srpske” kaže kako za to nema dovoljno vremena jer ćemo već kroz nekoliko nedjelja „zakoračiti” u izbornu godinu, u kojoj se izbjegavaju slične izmjene.

– Lično sam i ja, ali i SDS, zagovarali to i ranije, kao dio izmjena Izbornog zakona koje bi uključivale skenere i druge tehničke promjene, povećanje cenzusa, dvokružni sistem za inokosne funkcije, način kandidovanja kojim bi se izbjegli fiktivni politički subjekti itd. Nažalost, mislim da je, kao i obično, rok prekratak i tehnički nemoguće da se pomenute izmjene uvedu jer uskoro ulazimo u izbornu godinu – kaže naš sagovornik.

On dodaje da je pomenute izmjene trebalo sprovesti ranije, ali da za to nije bilo dovoljno interesa.

– I ne samo da nije bilo interesa, već je bilo i opstrukcija da se do njih ne dođe. Dakle, ne vjerujem u spajanje izbora naredne godine ali podržavam. Treba istrajati i stalno o tome govoriti – rekao je Miličević te poručio kako vjeruje da ćemo u oktobru 2024. godine na izbore izaći po starim pravilima.

Ideju je ranije podržao SDP-ov poslanik u Parlamentu BiH Saša Magazinović, ali i podsjetio da postoje uslovi koji definišu trajanje mandata.

– Da bi uskratili nekome mandat morate napraviti određene izmjene ne samo u zakonima, nego i u Ustavu – rekao je Magazinović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *