Press ESC to close

Iranske vlasti pogubile osuđenog za ubistvo visokog sveštenika

Iranske vlasti danas su pogubile bivšeg službenika banke, osuđenog za ubistvo visokog sveštenika u aprilu, javili su državni mediji.

Ajatolah Abas Ali Sulejmani (77) bio je najviši pripadnik iranskog sveštenstva koji je ubijen, nakon protesta i krvavog obračuna snaga bezbjednosti sa demonstrantima, prenosi AP.

Demonstranti su izašli na ulice iranskih gradova ogorčeni zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini u pritvoru policije za moral, u septembru 2022. godine. Protesti su, međutim, postepeno utihnuli u prvim mjesecima ove godine.

U izvještaju zvanične iranske novinske agencije IRNA navodi se da je pogubljenje izvršeno u gradu Babol, u provinciji Mazandaran na sjeveru Irana, u prisustvu porodice osuđenika.

IRNA prenosi i da je iranski sud smrtnu presudu donio u maju, kao i da je Vrhovni sud potvrdio prvostepenu odluku više sudske instance, ali nije precizirano kako je izvršena smrtna kazna, iako Iran najčešće primjenjuje egzekucije vešanjem.

Vlasti nisu ponudile motiv za napad u aprilu u Babolsaru, gradu u blizini mjesta pogubljenja.

Ali Sulejman je nekada bio lični predstavnik vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija u nemirnoj iranskoj jugoistočnoj provinciji Sistan i Balučistan.

Iako je šiitski sveštenstvo dugo ima važnu ulogu u Iranu, posebno nakon Islamske revolucije 1979. godine, nezadovoljstvo je poraslo posljednjih godina, tokom talasa protesta širom zemlje zbog pitanja ekonomskih, političkih i građanskih pitanja, navodi AP.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *