Press ESC to close

Iran gađao militante u Pakistanu, Islamabad tvrdi da je ubijeno dvoje djece

Pakistan je saošptio da je Iran narušio vazdušni prostor te zemlje i ubio dvoje dece, nekoliko sati nakon što su iranski državni mediji objavili da su na meti raketnog napada bile dvije baze militantne grupe Džaiš al Adl u Pakistanu.

Portparol pakistanskog Ministarstva spoljnih poslova istakao je u saopštenju da bi taj bi incident mogao da ima „ozbiljne posljedice“ i da je „potpuno neprihvatljiv“, prenosi Rojters.

Iran tvrdi da su pripadnici grupe Džaiš al Adl ranije izvodili napade na iranske bezbjednosne snage u pograničnom području sa Pakistanom.

-Ove baze su pogođene i uništene projektilima i dronovima –  naveli su iranski državni mediji, ne iznoseći detalje.

Iranski Nurnjuz, povezan sa bezbjednosnim strukturama, objavio je da su napadnute baze u pakistanskoj provinciji Beludžistan, dok iz Islamabada nisu pominjali lokaciju.

Pakistan je povodom incidenta uložio protest Teheranu, a šef iranske diplomatske misije u Islamabadu pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Rojters.

Iranska revolucionarna garda saopštila je u ponedjeljak da je napala “špijunske centre i mjesta gdje se okupljaju antiiranske terorističke grupe” u iračkom Erbilu.

Ranije danas, Iran je saopštio da je lansirao balističke rakete na ciljeve u Iraku i Siriji zbog odbrane svog suvereniteta i bezbjednosti kao i radi suprotstavljanja terorizmu.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani rekao je da Teheran poštuje suverenitet i teritorijalni integritet drugih zemalja, ali da istovremeno koristi svoje “legitimno i zakonsko pravo da odvrati prijetnje nacionalnoj bezbjednosti”.

Irak je nešto kasnije opozvao svog ambasadora iz Teherana zbog napada Irana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *