Press ESC to close

Kina klonirala prvog majmuna vrste rezus

Kineski istraživači uspješno su klonirali prvog rezus majmuna, vrstu koja se naširoko koristi u medicinskim istraživanjima zbog fiziologije slične ljudskoj, što bi za rezultat moglo da ima brže testiranje lijekova za ljude, pošto genetski identične životinje daju slične rezultate i pružaju veću sigurnost u ispitivanjima.

Prethodni pokušaji kloniranja rezusa ili nisu doveli do rođenja ili je potomstvo umrlo nekoliko sati kasnije, navodi Bi-Bi-Si.

Kod sisara, seksualna reprodukcija dovodi do potomstva sačinjenog od mješavine gena njihovog oca i majke, dok se pri kloniranju koriste tehnike za stvaranje genetski identične kopije jedne životinje.

Kineski istraživači su koristili 113 embriona, od kojih je 11 implantirano i ostvarilo dvije trudnoće i jedno uspješno rođenje majmuna, kojeg su nazvali “ReTro”, po naučnoj metodi, nazvanoj “zamjena trofoblasta”, korišćenoj za ”proizvodnju” životinje.

Dr Falong Lu sa Univerziteta Kineske akademije nauka rekao je da su ”svi blistali od sreće” zbog uspješnog ishoda kloniranja, dok je s druge strane, portparol britanskog Kraljevskog društva za prevenciju okrutnosti prema životinjama (RSPCA) rekao je da ta organizacija vjeruje da patnja životinja nadmašuje bilo kakvu neposrednu korist za pacijente.

Kao odgovor na takve zabrinutosti, dr Falong je rekao da je cilj njegovog tima bio da dobije više kloniranih majmuna uz smanjenje broja embriona koji se koriste i dodao da su za istraživanje dobijene sve etičke saglasnosti.

-Sve procedure na životinjama u našem istraživanju pridržavale su se smjernica koje su postavili Komiteti za korišćenje i brigu o životinjama na Šangajskom institutu za biološke nauke, Kineske akademije nauka i Instituta za neuronauku – rekao je on.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *