Press ESC to close

Huti provociraju Ameriku: Zabrinuti zbog situacije u Teksasu, pozvali na poštovanje ljudskih prava

Zamjenik ministra vanjskih poslova u jemenskoj de-fakto vladi koju vode Huti, Husein Al-Ezi, izrazio je zabrinutost zbog sukoba između američke savezne države Teksas i savezne vlade i pozvao strane da poštuju međunarodno pravo.

Žarište se nalazi uz granicu SAD-a i Meksika i u fokusu je spora vezanog za migrantsku krizu u zemlji i ko ima nadležnost nad graničnim prijelazom.

“Zabrinut sam zbog razvoja događaja u Teksasu i činjenice da strane u sukobu moraju poštovati međunarodni zakon o ljudskim pravima”,, rekao je Al-Ezi.

Dodao je kako se Sjedinjene Američke Države i druge zemlje “nedvojbeno se suočavaju s užasnim i olujnim događajima”.

Napetost između Vašingtona i Teksasa su se intenzivirale nakon što je guverner države Greg Abot izjavio kako će prkositi Bajdenovoj administraciji i američkom vrhovnom sudu koji je donio odluku kako se bodljikava žica na granici mora ukloniti.

S druge strane, vlasti u Teksasu ne planiraju odustati od svojih planova postavljanja bodljikave žice na granici.

Dok je Bijela kuća politiku Teksasa i guvernera Abota nazvala nehumanom i kontraproduktivnom, guverner je rekao kako brani državu od “invazije”.

S druge strane, američki predsjednik Džo Bajden je izjavio kako će, ukoliko Kongres odobri Nacrt zakona o sigurnosti granica, zatvoriti granicu.

Tenzije sve veće

Teksas odbija poslušnost, a desničari najavljuju oružani konvoj: Vašington ima velike probleme na jugu

Da je situacija ozbiljna dokaz su i najave ekstremista krajnje desnice u SAD-u koji su najavili skup pod nazivom “Vratite nam našu granicu”.

Oružani konvoj trebao bi se kretati do granice s Teksasom, a desničari su na Telegram kanalima naglasili kako će se skupovi održati u Arizoni, Kaliforniji i Teksasu.

“Pridružite nam se. Vrijeme je da se mi narod mirno okupimo u čast naših ustavnih prava. Želimo pozvati vladu da preduzme akcije i osigura našu južnu granicu”, poručili su oni, prenosi Kliks.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *