Press ESC to close

Namješteni konkursi u institucijama BiH stara boljka

Žalbe zbog procedura zapošljavanja, ali i povreda radničkih prava u institucijama na nivou BiH sve su učestalije, a samo lani nadležni su zaprimili na desetine prigovora više nego godinu ranije.

U izvještaju Odbora za žalbe Savjeta ministara BiH za prošlu godinu navedeno je da su ukupno zaprimili 136 žalbi, što je za čak 52 više nego godinu ranije.

Prigovori koji su stizali na adresu nadležnog odbora odnosili su se na konkursne procedure, zatim povredu radničkih prava, ali su postupali i kod disciplinskih postupaka, te zahtjeva za iduzeće komisije ili člana komisije za izbor državnih službenika.

– Najveći broj žalbi u 2023. godini zaprimljen je u oblasti konkursne procedure, i to 60 ukupno. Te žalbe odnosile su se uglavnom na odbačene prijave na raspisane konkurse za zapošljavanje, rezultate stručnog ispita, ali i regularnost kompletnih konkursnih procedura – navedeno je u izvještaju Odbora za žalbe.

Kada je riječ o radnim odnosima, nadležni su u 2023. zaprimili 58 žalbi, a one su se uglavnom odnosile na primjedbe zaposlenih kao što su interni premještaji, povlačenja sa rada iz diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH, prestanak radnog odnosa, ali i iznos naknade.

– Ukupno deset žalbi izjavljeno je na preuzete i propuštene radnje (ćutanje uprave) institucija u toku 2023. godine, dok je iz oblasti disciplinskih postupaka zaprimljeno šest žalbi. Takođe, dobili smo i dva zahtjeva za izuzeće komisije ili člana komisije za izbor državnog službenika – navedeno je u izvještaju Odbora za žalbe za 2023. godinu.

Njihove odluke, kao drugostepenog organa konačne su u upravnom postupku i podliježu jedino preispitivanju pred Sudom BiH, odnosno po tužbama nezadovoljnih strana.

I u Samostalnom sindikatu državnih službenika i zaposlenih u institucijama BiH navode da je nizu neregularnosti, kako o pitanju konkursnih procedura, tako i povreda radničnih prava, teško stati u kraj.

– Nastojimo već duže da budemo zastupljeni prilikom svakog raspisanog javnog poziva pri zapošljavanju u institucijama BiH. Vjerujem da ćemo na kraju i istrajati u tome. Nemamo dokaze da li ima određenih diskriminacija, ali dok se ljudi žale, kako na procedure zapošljavanja, tako i na radnička prava, vjerovatno nadležni i krše propise. Teško je to sve dokazati, posebno u konkursnoj proceduri, ali vjerujem da ćemo i tim nezakonitostima stati u kraj – kazao je “Glasu” predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenih u institucijama BiH Radenko Marković.

Vjeruje da će mnoge zloupotrebe u institucijama BiH otići u istoriju kada bude donesen kolektivni ugovor na nivou zajedničkih institucija.

– Savjet ministara je imenovao komisiju za pregovore o pitanju zaključivanja kolektivnog ugovora. To će, po svemu sudeći, biti istorijski poduhvat jer mi 30 godina nemamo kolektivni ugovor na nivou zajedničkih institucija. Njegovim potpisivanjem stvari ćemo okrenuti nabolje – poručio je Mirković koji vjeruje da bi potpisivanje kolektivnog ugovora na nivou BiH trebalo do uslijedi na jesen ove godine.

Predstavnici nevladinog sektora do sada su više puta upozoravali na netransparentno zapošljavanje u javnom sektoru na nivou BiH jer su, kako navode, konkursi uglavnom namješteni i služe za uhljebljavanje podobnih stranačkih kadrova.

Sudske odluke

Na adresu Odbora za žalbe Savjeta ministara BiH u prošloj godini iz Suda BiH dostavljena su 43 predmeta.

– U 22 slučaja tužba je odbijena, dok je u četiri odbačena. U dva predmeta spor je obustavljen, a u 15 predmeta tužba je usvojena. Sporovi pred Sudom BiH traju često duže od godinu dana, tako da je teško sačiniti izvještaj o upravnim sporovima i pratiti ih u okviru jedne kalendarske godine – stoji u izvještaju Odbora za žalbe.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *