Press ESC to close

Ficovo stanje i dalje ozbiljno, napadač optužen za pokušaj ubistva

BANSKA BISTRICA – Nakon jučerašnje pucnjave u kojoj je teško ranjen, premijer Slovačke Robert Fico je u veoma ozbiljnom, ali stabilnom stanju, saopšteno je iz bolnice u Banskoj Bistrici. Slovački mediji prenose da je policija optužila napadača za pokušaj ubistva.

Direktorka bolnice u Banskoj Bistrici Mirijam Lapunikova rekla je da je operacija Roberta Fica trajala pet sati i da su u nju bila uključena dva tima.

– U ovom trenutku, njegovo stanje je stabilizovano, ali je veoma ozbiljno, biće na intenzivnoj njezi – rekla je Lapunikova novinarima.

Zamjenik premijera Robert Kalinak rekao je da su ljekari uspjeli da stabilizuju Ficovo stanje tokom noći i da su u toku procedure koje će omogućiti dalje poboljšanje.

– Nažalost, stanje ostaje veoma ozbiljno zbog komplikovane prirode rana, ali mi svi želimo čvrsto da vjerujemo da će on uspjeti da prebrodi ovu situaciju – naveo je Kalinak.

Napadač je uhapšen odmah, ali još nije identifikovan. Iako pojedini slovački mediji prenose da je identifikovan kao 71-godišnji pisac i politički aktivista, to nije zvanično potvrđeno.

Fico je juče pogođen iz vatrenog oružja ispred kulturnog centra u gradu Handlovi, gdje je održana sjednica vlade.

Odlazeća predsjednica Slovačke Zuzana Čaputova rekla je da je šokirana “brutalnim i nemilosrdnim” napadom na premijera i poželjela da se brzo oporavi. Ona je u obraćanju rekla da je to napad i na cijelokupnu slovačku demokratiju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *