Press ESC to close

Dodik: Predlažemo svima da ne učestvujemo na izborima!

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da ova stranka predlaže ostalim partijama u Republici Srpskoj da ne učestvuju na predstojećim lokalnim izborima.

– Naš prijedlog je da se na izborima ne učestvuje po zakonima, odnosimo odlukama koje je predložio Kristijan Šmit – rekao je Dodik nakon sjednice Predsjedništva SNSD-a.

On je rekao da je neophodan dijalog sa opozicijom o ovom pitanju, dodajući da ostaju pri donošenju Izbornog zakona Srpske po kojem je potrebno organizovati izbore.

– To je moguće obezbijediti samo ako sve partije prihvate da Republika Srpska ima pravo da provede izbore po svom izbornom zakonu – istakao je Dodik, dodajući da je samo na taj način moguće obezbijediti subjektivitet izbornog procesa.

Nesagledive posljedice

Lider SNSD-a osudio je pokušaj donošenja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, istakavši da je riječ o neusaglašenom aktu na nivou BiH, te da će izglasavanje ovog dokumenta ostaviti nesagledive posljedice po BiH.

“Treba da se zahvalimo zemljama koje su iskazale spremnost da ne glasaju, svjesni činjenice da će to izazvati probleme u okviru BiH. To je podmukao način da se moralno diskvalifikuje srpski narod i ne možemo prihvatiti bilo kakav razgovor o tom pitanju”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, nakon sjednice Predsjedništva stranke u Banjaluci.

On je ocijenio da je prilikom upućivanja ovog dokumenta u UN došlo do zloupotrebe bošnjačkog ambasadora u UN Zlatka Lagumdžije, što će, kako je istakao, ostaviti trajne posljedice po razgovore i dogovor u BiH.

“Republika Srpska će odrediti svoj odnos prema tome. Ostaćemo privrženi slovu Dejtonskog sporazuma”, istakao je Dodik.

Povoljna ekonomska situacija

Dodik je naglasio da je povoljna ekonomska situacija u Srpskoj, dodavši da je u posljednjih pet mjeseci otvoreno pet hiljada novih radnih mjesta.

“Republika Srpska povećala je svoj BDP za dvije milijarde kroz investicije i kroz domaću proizvodnju. Republika Srpska ima stabilne izvore prihoda i vratila je 330 miliona KM dospijeća u ovoj godini, od čega 200 miliona iz vlastitih izvora, bez dodatnih zaduženja”, rekao je Dodik, koji je i lider SNSD-a, nakon sjednice Predsjedništva stranke u Banjaluci.

On je istakao da je ekonomska politika stabilizovala javne fondove, prvenstveno penzioni, zdravstveni i socijalni.

“Moguće je da dođe do malih zastoja, ali ne na penzijama, platama socijalnim davanjima i dugu prema inostranstvu”, istakao je Dodik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *