Trač je brbljanje o bezazlenim stvarima, sitno ogovaranje. U Dragoj našoj vlada mišljenje da su oni koji tračaju besposlene osobe, koje umjesto svoje vode tuđu brigu i priče takvih (tračeve) skoro nitko ne uzima za ozbiljno. Međutim ono što se događalo, posebno na sjednici Vijeća sigurnosti, (VS) a očito će se događati i u budućnosti, ne bi se moglo svrstati pod bezaleno brbljanje jer bi moglo proizvesti ne baš bezazlene posljedice po Dragu našu.

Željko Sejdo Komšić, u svom izlaganju na sjednici VS, napao je Christiana Schmidta, napao je premijera države Hrvatske Plenkovića, tvrdeći kako je Schmidt naštetio BiH izmjenama Izbornoga zakona, tvrdeći da je te izmjene izlobirao premijer Hrvatske Plenković. Trač ne mora, ali može nanijeti štete. Tako analitičarka, Ivana Marić tvrdi kako je Sejdo svojim govorom na VS samo naštetio BiH jer je napao Christiana Schmidta, skoro isto kao što ga napada i Dodik. Tko bi ga znao, rekli bi neki, možda se Sejdo odlučio raditi za Dodika. Kako god je do sada bio sluga Bakiru Izetbegoviću i njegovoj radikalnoj politici, ne bi čudilo da se odlučio, od kad Izetbegović nije na vlasti, biti sluga Dodiku. Možda misli da će Dodikova opcija pobijediti, pa k’o veli, idem se ja na vrijeme prešaltati. Ali Komšićevo izlaganje osudio je i “sveznajući”, akademik Slavo Kukić, koji se, istina, deklarira kao Hrvat, ali nećemo sada o tome. Ono što je bitno kazati je sljedeće – Čak ni u Izviješću Republike Srpske VS nije bilo toliko kritika na račun Schmidta koliko ga je kritizirao “naš dragi” Sejdo.

Kako stvari stoje bit će da i predsjednica Europske komisije Ursula Gertrud von der Leyn nije došla, 1. studenoga u Dragu našu obaviti ozbiljan posao nego na jednu trač partiju sa dva člana Predsjedništva i predsjednicom Ministarskoga Vijeće BiH (MV).

“Vaša privreda je 35. posto europskog prosjeka, morate nastupiti jednim glasom, odnosno morate postići konsezus. Prvo reforme, riješite 14. prioriteta pa onda novac”, kazala je beha političarima.

Što stvarno Bošnjaci-muslimani misle o Europskoj uniji, što misle o Ursuli von der Leyn, kazuju transparenti koji su je dočekali pred Predsjedništvom BiH: “EU i Ursula von der Leyn su suučesnici genocida u Gazi”! I Olof Skorg, velposlanik EU pri Ujedinjenim narodima, u svom nastupu glede BiH potvrdio je: – EU podržava ulazak BiH u EU, ali je ponovio i sve ostalo što se traži od BiH, naglasivši da BiH što prije “finalizira ustavnu i izbornu reformu u skladu sa 14. prioritteta”.

Ovdje treba zastati, razmotriti posebno ove dvije nevedene obveze. Po tko zna koji put tvrdim, na svih ostalih 12. prioriteta Bošnjaci-muslimani bi, inekako pristali, ali ova dava nikako. Zašto Bošnjački-muslimanski političari, bilo kojoj političkoj opciji pripadali, ne žele provesti ta dva prioriteta? Jer donošenjem zakona o Ustavnom sudu gube tri glasa u tom sudu, a promjenom Izbornoga zakona pada u vodu i teoretska mogućnost uspostave neke unitarne, u konačnici islamske države na načelima šerijata! Zato ćemo sve te priče shvatiti kao trač partiju, zaključili su.

Zastupnik u Parlamentu BiH, Bošnjak-musliman Zlatan Begić, član Komšićeve Demokratske fronte, (DF) ustvrdio je da je veleposlanik Hrvatske pri UN ustaša! Još je dodao kako je Hrvatska agresor na BiH iako nikad protiv Hrvatske nije podnešena ni tužba za agresiju, a kamoli da je Hrvatska osuđena kao agresor, ponavljajući bošnjačku-muslimansku mantru o Hrvatskoj kao agreosoru na BiH. Dokle će to Plenković i Milanović, dva čovjeka koja predstavjaju najveće institucije u Hrvatskoj, trpjeti, dokle će čak i poslije takvih islamističkih napada na Hrvatsku pomagati BiH na njenom putu k EU pitanje je. Da imalo razmišljaju tužili bi Begića i sve one koji pokušavaju tu laž o agresiji pretvoriti u istinu, a takvim pojedincima zabranili ulazak u Hrvatsku.

Bošnjak-musliman, Denis Zvizdić, zastupnik u Zastupničkom Domu Parlamenta BiH uputio je u žurnu proceduru prijedlog zakona lex specijalis o Vrhovnom sudu BiH, kako bi, po njegovu mišljenju, BiH ispunila jedan od 14. prioriteta. Tim prijedlogom traži uspostavu pravosudnog tijela koje: “će osigurati dosljedno tumačenje prava u cijeloj BiH”. To što bi donošenje takvog zakona bio još jedan prijenos ovlasti na BiH, to što zna kako to Srbi ne bi dopustili, niti to može proći parlamentarne procedure, Zvizdića ne zanima, njegov cilj je samo jedan, što više otežati postizanje dogovora kojim bi se ispunili prioriteti EU za otvaranje pristupnih preegovora. Potpuno ogoljeno, njegov cilj je što je moguće više odgoditi pristupanje BiH EU, i to je ono što treba jasno i glasno kazati, to je ono što bi europski političari trebali znati. Kako toj provokaciji Srbi ne bi ostali dužni, zastupnik iz SNSD-a u zastupničkom domu Parlamenta BiH, Milorad Kojić uputio jer u parlamentarnu proceduru prijedloge dva zakona, jedan o prestanku važenja Zakona o Sudu BiH i drugi o prestanku važenja zakona o Tužiteljstvu BiH. Ono što većina, čak i oni koje ne zanima stanje u BiH, znaju jest da niti Zvizdićev, niti Kojićev prijedlog ne mogu proći na parlamentarnoj skupštini. Njih dvojica su ona dva jarca na brvnu iz priče za djecu.

Kaže narodna izreka, s kim si takav si, pa se tako na trečersku politiku upecao i Schmidt. Počeo je poput kakve tračare medijsku prijepisku sa Komšićem, Nešićem, ranije sa Dodikom, koliko sutra počet će odgovarati i medijima koji ga kritiziraju. Polako, ali sigurno postaje prava baba tračara, a koliko se do tračara drži poznato je.

Jedno je sasvim sigurno, sa ovakvom trač politikom Draga naša osuđena je na propast!

Draga naša, Žepče 5. studenog 2023.                            Anto Marinčić

Komentari za “Anto Marinčić: Trač partija”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *