Imao sam sedam ili osam godina kad sam slušao razgovor moja dva dida, Ante i Petra. Ne znam zbog čega, ali su mi u sjećanju ostale riječi jednoga od njih – Prijatelju, uskoro će svijetom vladati žuta rasa. Prije 18 godina, dok sam pisao za Hrvatsko Slovo, poslao sam tekst u kojemu sam kazao da se Amerika pozicionira prema Rusiji i Kini. Pomoćnica glavnog urednika odbila je objaviti taj tekst. Dva mjeseca nakon toga u uredništvo je stigao akademik Švaljek i rekao im je kako sam u pravu, nakon čega je Hrvatsko Slovo ipak objavilo taj tekst. Ne spominjem ovo iz razloga jer je danas više nego vidljivo da sam bio u pravu nego zbog jednog Lista. Naime, u Maglaju postoji kineska trgovina, tako je svi zovemo, u kojoj mom unuku kupujem autiće.  Vlasnica radnje je Qiu Yeye, koja mi je rekla da njeno ime, Yeye, na našem jeziku znači list. Evo onoga što je u svojim odgovorima na moja pitanja kazala gospođa Qiu Yeye.

Dobar dan. Vi ste Kineskinja, prije koliko godina došli ste u BiH. Što vas je nagnalo, koji razlozi da iz daleke Kine dođete u jedno malo mjesto, doslovce kasabu?

Yeye: U Bosnu i Hercegovinu došla sam s roditeljima. Imala sam 18 godina. Roditelji su ovdje već imali svoju radnju-trgovinu.  Kina ima jako puno stanovnika, teško je tamo naći posao. Osim toga tamo je prosječna mjesečna zarada jednog konobara ili radnika od 700 do 800 maraka. Ovdje mogu zaraditi prilično više. Da, Maglaj je mali grad, ali i ja sam došla iz manjeg grada, Zhejiang se zove, koji ima oko šest i pol milijuna stanovnika. Kako bi objasnila gdje se nalazi moj rodni grad reći ću vam da je udaljen od Šangaja oko šest sati vožnje autobusom, ali ako se brzo vozite, autom možete stići za četiri sata. Ovdje sam već deset godina.

Imate obitelj, muža i jednu djevojčicu. Kako ste se snašli?

Yeye: Kako rekoh, roditelji su mnogo prije ovdje otvorili radnju, sad su stari i bolesni pa sam ja preuzela i nastavila posao, u međuvremenu sam se udala, i naravno, muž je došao sa mnom. Ovdje nam je dobro. S početka smo imali malo problema sa jezičnom barijerom, ali družimo se sa građanima, posebno sa mojom prijateljicom Danijelom, pričamo gledamo serije (smije se, nap.a.) i tako učimo jezik, dijete mi ide u vrtić, sad je s jezikom već jako dobro.

Odakle nabavljate robu, iz Kine? (Većina običnih građana misli da Kinezi nabavljaju robu iz Kine, ali to nije točno, nap.a.)

Yeye: Robu nabavljamo iz Arizone. (Ako ste pomislili da je to ona američka Arizona prevarili ste se, radi se o tržnici, pijaci ili pak buvljaku u BiH, koji je nikao poslije rata, gdje se prodaje sve i svašta, nap a.)

Veze sa najbližnjom familijom su vjerojatno rijetke. Kako to podnosite, u koliko vremena odete u Kinu?

Yeye: Avionske karte su skupe tako da jednom u tri godine odemo. Tamo ostanemo mjesec dana, u tih mjesec dana posjetimo familiju, ali kad smo ovamo čujemo se preko društvenih mreža.  Drago mi je što ovdje nemam puno rođaka, ne moram ih financirati. (smije se, nap. a.)

Vi ste mlada osoba, ali logično je da netko od vaših sunarodnjaka umre ovdje u BiH, gdje sahranite te osobe?

Yeye: Pretpostavljam, ako umre ovdje logično je da se i sahrani ovdje. U BiH trenutno živi 400 najviše 500 Kineza, vjerujte, ne znam gdje se sahranjuju.

Što vam se dopada u BiH, a što biste mijenjali kad bi mogli?

Yeye: Ljudi u BiH su prijatni, u ovih deset godina nema ništa što mi se ne dopada. Istina, kad sam tek došla grad nije bio uređen, ali već sada se prave nove zgrade, grad se uređuje. Da, mijenjala bi vaše ceste, jako su loše.

Kažete da vam se sviđa život u Bosni I Hercegovini. Jeste li se odlučili ovdje ostati stalno živjeti ili?

Yeye: U ovom trenutku razmišljam da ću ovdje živjeti i raditi dugo, sve dok me zdravlje bude služilo, ali nikad se ne zna kako i kud vas životni put može odvesti.

            Još samo nekoliko riječi o Dragoj našoj. Za razliku od gospođe Yeye, Služba za psolove sa strancima saopćila je da je Schmidt ušao u BiH kao diplomat Njemačke, a ne kao diplomat UN-a. Prema tumačenju iz RS Schmidt je nelegalan jer ne posjeduje odluku VS, analogno tomu sve njegove odluke su nelegalne.  Očito je kako MZ, koja je sve ovo znala, namjerno povećava stanje kaosa u ovoj, na silu državi.

Sejdo Komšić je konačno rekao nešto pametno. “Do nas je, i da nas je EK direktno odbila ne bi mogli ništa prigovoriti jer nismo ispunili onih 14. uvjeta”. “Mali” problem je taj što je Sejdo, kao i svi Bošnjaci-muslimani, protiv ispunjavanja, posebno ona dva uvjeta o Ustavnom sudu i Izbornom zakonu, Sejdo je zapravo protiv ulaska BiH u EU, kao i bošnjačka-muslimanska politička oligarhija, a neshvatljivo je kako to političari iz MZ ne vide. Ili se prave da ne vide?

Dragan Čović opet spominje izmjene Izbornoga zakona iako je čvrsto obećao kako će to biti završeno do kraja listopada ove godine. Na sjednici HNS (Hrvatskog narodnog sabora), sada je dao neki novi rok, nada se kako će u sljedećih dvadesetak dana riješti ono što nije mogao riješiti u ova dva desetljeća i više. Ono što treba znati, slijede blagdani, zatim izborna godina kada se Izborni zakon neće mijenjati, znači Izmjene Izbornoga zakona moguće su tek 2025. Taktika Bošnjaka-muslimana je prihvatiti 12. uvjeta, ali Izmjene Izbornoga zakona, izbacivanje stranih sudaca iz Ustavnoga suda ni po koju cijenu, onda u trećem mjesecu kazati EU, eto ispunili smo uvjete, otvorite pregovore o pristupanju EU.

Je li Hrvatima u BiH jasno koliki je naivac i demagog Dragan Čović?  Znaju li Čović, ali i Dodik za ovu taktiku Bošnjaka-muslimana? Prije njih dvojice bi se Yeye izborila za izmjene Izbornoga zakona i Zakona o Ustavnom sudu.

I da ne zaboravim onaj poznati slogan – Samo sloga Srbina spašava. Da je on točam pokazao je Mladen Ivanić sudjelujući na NATO sesiji skupa sa Schmidtom.

Zbilja, je li poslije svega Schmidt nelegalan ili legalan?

Draga naša, Žepče, 12. studenog 2023.                Anto Marinčić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *