Press ESC to close

Dodik: Nije Ustav problem nego oni koji bi dominirali nad drugima

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a ističe kako je Ustav BiH umnogome kopija Ustava SAD te dodaje da su u njega ugrađena i pozitivna rješenja koja su omogućavala efikasno funkcionisanje BiH u okviru bivše Jugoslavije, prije svega element “nacionalnog ključa”, koji je sprečavao dominaciju bilo kojeg naroda nad drugim.

– Autori Dejtonskog sporazuma, time i Ustava, imali su u vidu specifičnost BiH, njeno nasljeđe, kompleksnost odnosa. Vodili su računa da tako uređena BiH bude dovoljno komotna za sva tri naroda i dva entiteta. O svemu su vodili računa, ali su previdjeli spremnost, prije svega, SDA, ali i nekih drugih da zloupotrijebe i izigraju uspostavljeni okvir. Nikada SDA i njeni sateliti nisu željeli BiH tri ravnoprava naroda i dva entiteta, već zemlju u kojoj bi jedan narod bio ravnopravniji od druga dva. Zato su prvo oduzeli pravo jednom narodu da sam bira člana Predsjedništva i gotovo polovinu postojanja dejtonske BiH jedan narod je predstavljao čovjek čije se uporište u tom narodu mjeri promilima – navodi prvi čovjek Srpske u autorskom tekstu koji je premnijela Srna.

Zato danas, dodao je on, govorimo o izmjenama Izbornog zakona, prije svega da bismo spriječili njegovu zloupotrebu.

– Da bismo oduzeli pravo pojedinima koje nikada nisu ni mali. Unapređenje izbornog procesa je nešto što apsolutno nije sporno. Govorimo o promjeni Ustava da bismo spriječili njegovo kršenje. Kakvog li apsurda. Republika Srpska ima motiv da se Ustav poštuje, da BiH funkcioniše kao zemlja u kojoj su Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali ravnopravni. U kojoj se predstavnici naroda dogovaraju kako da život učine boljim. Motivi nekih je da dominiraju nad drugima i da nameću rješenja. Znači, nisu problem Ustav i zakoni, problem je u motivima – zaključio je Dodik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *