Press ESC to close

Ambasada SAD: Novi proces odabira za pozicije u VSTS je korak unazad

Duboko smo zabrinuti zbog promjena u Poslovniku Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) koje su usvojene 17. januara. Izmjene u članu 4 kojim se uređuje način uključivanja etničke i rodne ravnoteže u proces odabira na pozicije u VSTS predstavljaju veliki korak unazad. Sistem nasumičnog žrijebanja iz člana 4 obezbjeđivao je važan element nepristrasnosti u procesu odabira, saopštili su iz Ambasade SAD u BiH.

 – Sistem koji je usvojilo VSTS umjesto žrijebanja otvara prostor za diskriminaciju, uključujući diskriminaciju putem zamrzavanja sadašnje etničke i rodne ravnoteže u VSTS. Time se garantuje da se sadašnji članovi mogu prijaviti za drugi mandat i umanjiti šanse za izbor kandidata koji ne zadovoljavaju fiksne etničke i rodne uslove koji idu u prilog sadašnjim članovima VSTS.

Američka ambasada u BiH, kao dugogodišnji partner vlasti BiH u procesu reforme pravosuđa, pridružuje se partnerima iz međunarodne zajednice i upozorava VSTS da bi ove izmjene mogle povećati mogućnost koruptivnog djelovanja i stvoriti utisak da članovi VSTS manipulišu procedurama zarad ličnih interesa.

Nesretna je okolnost da u periodu kada se od VSTS očekuje da provodi reforme i poveća integritet pravosuđa te pomogne vraćanju povjerenja javnosti, neki članovi VSTS donose odluke koje još više utiču na formiranje negativnih percepcija javnosti o VSTS i pravosuđu u širem kontekstu. Američka ambasada zbog toga poziva VSTS da preinači ovu odluku, prenosi Avaz

– Odajemo priznanje manjem broju članova VSTS na čelu sa predsjednikom Lagumdžijom koji su radili na jačanju integriteta pravosuđa u skladu sa međunarodnim standardima tako što su glasali protiv ove pogrešne odluke – navode iz Ambasade SAD.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *